Koliko ste se samo puta požalili prijatelju – bilo da je kroz šalu ili ne – kako ste ‘švorc’ i ne možete si nešto kupiti?

Statistike pokazuju kako milenijalci svoj novac troše na stvari, za koje stručnjaci smatraju mogu predstavljati ogromnu uštedu ako ih ne bi kupovali. Naime, prosječni američki milenijalac u dobi od 25 do  36 godina u dugu je oko 42 tisuće dolara, a većina tog duga nije zbog studentskih kredita već zbog pretjeranih troškova na kreditnim karticama potrošenim na različite gluposti.

Kevin O’Leary, predsjednik O’Shares ETF-a,  saopćio je milenijalcima koji su to proizvodi čiju bi kupnju trebali smanjiti.

  1. Kava od 4 dolara

„Kava od 4 dolara. Nevjerojatno glupo.“, izjavio je O’Leary za CNBC na World Government Summitu u Dubaiju.  „Znam da ću dobiti veliki broj mailova prepunih mržnje od svih brendova kave, ali kava koju možete napraviti sami košta 18 centi. Dok ne budete imali ušteđevine i ne isplatite svoje studentske kredite, ne kupujte kavu od 4 dolara. Zabranjujem vam!“, izjavio je O’Leary.
Aplikacija za osobna ulaganja Acorns, 2018.  je otkrila kako prosječni Amerikanac godišnje na kavu potroši oko 1 100 dolara ili oko 92 dolara mjesečno. Cijena šalice kave jako varira diljem SAD-a i svijeta. Primjerice, cijena kave u Starbucksu u prosjeku je 2,75 dolara dok u kafićima u New Yorku možete je pronaći za 3,25 dolara. No, ako želite neku posebnu vrstu kave sa skupljim vrstama mlijeka ili dodatnim aromama cijena može porasti i na 5 dolara. Cijena kave u Starbucksu u Europi, Bliskom Istoku i južnoj Aziji često u prosjeku košta čak 6 do 8 dolara po šalici pa čak i više.

  1. Cipele

„Nije vam potrebna više od četiri para cipela. Potrebne su vam sandale, nešto u čemu možete vježbati i dva para u kojima ćete izgledati sređeno – sve ostalo je krajnje nepotrebno, jer ako kupujete više cipela vjerojatno ih nikada nećete obuti i godinama će stati u vašem ormaru.“

Ovdje su žene ipak znatno problematičnije i veći su potrošači – trgovina cipelama DSW prošle je godine otkrila kako 75 posto žena u SAD-u posjeduje više od 20 pari cipela, dok prosječni muškarac posjeduje njih 12. U izvještaju Psychology Today-a vidljivo je da ljudi od svih parova obuće koju posjeduju redovito nose tek tri ili četiri para.

  1. Traperice

Nitko ne bi trebao posjedovati više od tri para traperica, smatra O’Leary. „Ako imate više od tri para traperica – jedne crne, jedne bijele i jedne klasične – onda ste ludi. Imate ih previše, a to vam nije potrebno.“, izjavio je.

Prema financijskoj web stranici  howstuffworks.com danas cijena traperica u prosjeku iznosi 60 dolara, što znači da Amerikanci potroše oko 38,5 milijuna dolara na traper hlače svaki dan ili 14 milijardi dolara godišnje. Prosječna odrasla osoba u dobi od 25 do 34 godine troši 161 USD mjesečno na odjeću.

Potencijalno velike uštede  

„Saznat ćete da skoro svi krše ova pravila i troše previše, no trebali biste me poslušati: zabranjujem vam kupnju više od tri para traperica. To je to.“, izjavio je O’Leary. Kada biste pratili ova ‘pravila’ i trošili onoliko koliko vam je uistinu potrebno mogli bi ste ostvariti velike uštede.
„Prosječna godišnja plaća u Americi je 58 tisuća dolara, ako biste uštedjeli 10 posto godišnje do svoje 65 godine imali biste 1,25 milijuna dolara na svom bankovnom računu.“, izjavio je.