Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2019

Američki investitori se spremaju ući u zlatno doba, ali ne u SAD-u

Wilfred Pinfold,  nakon 23 godine provedene u Intelu dao je prvenstvo Silicijskoj dolini  te 2015. godine sa svoja tri partnera pokrenuo Urban Systems, integrator tehnologija pametnog grada, smješten u Portlandu, Oregon. Tada je njihov izbor bio ili raditi isključivo s tvrtkama i gradovima u SAD-u ili ići tamo gdje se događa 'nešto više', piše Leigh Buchanan za Inc. magazin.

 

Čak 14 od 20 gradova koji su pridonijeli globalnom rastu VC-a su izvan SAD-a

Za Urban Systems, to 'nešto više' događalo se u Europi i Aziji. Tu su gradovi stariji, manje usredotočeni na automobile i otvoreniji za alternativne vrste prijevoza. Tvrtka je surađivala sa startupima u Portugalu i Velikoj Britaniji kako bi razvila tehnologiju koja će odrediti rute za autobuse, željeznice, iznajmljivanje bicikla i dijeljene vožnje. Tvrtka je također surađivala i s još jednim startupom iz Hong Konga u kojem drži i manjinski udio. „Poduzetnici u inozemstvu razvijaju tehnologije s različitim prioritetima za rješavanje problema. Razumijevanje tih prioriteta bilo je vrlo korisno.“, izjavio je Pinfold.

Silicijska dolina ostaje zvijezda sjevernjača za globalne inovacije. No, prema izvješću Centra za američko poduzetništvo, čak 14 od 20 gradova koji su pridonijeli globalnom rastu VC-a su izvan SAD-a. Mjesta poput Južne Koreje, Japana i Njemačke ulažu znatno više novca u istraživanje i razvoj kao postotak BDP-a od SAD-a.

„Mnoge zemlje napreduju od imitacija do inovacija te postaju mjesta koja mogu biti velike prijetnje, ali i velike prilike za SAD.“, rekla je Donna  Kelley, profesorica poduzetništva na Babson Collegeu. Prema Babsonovom Global Entrepreneurship Monitoru, čak i najsiromašnije zemlje imaju više poduzetnika koje je potaknula prilika nego koji su to postali iz potrebe.

 

Jedan od ključnih čimbenika koji pridonosi poduzetničkom uspjehu povezivanje s vršnjacima u globalnim inovacijskim središtima

Dok druge zemlje sustižu SAD u tehnološkom svijetu, SAD ipak i dalje sve više napreduje, posebno kada je riječ o kritičnim industrijama poput A.I. Na strane poduzetnike ne treba gledati kao neprijatelje jer oni zapravo američkim tvrtkama nude pristup idejama, talentima i novim različitim perspektivama. Startup Genome, koji proučava i podržava poduzetništvo, otkrio je kako je jedan od ključnih čimbenika koji pridonosi poduzetničkom uspjehu povezivanje s vršnjacima u globalnim inovacijskim središtima. Također domaći ekosustavi su obogaćeni onda kada članovi ukazuju na ideje i iskustva inovatora iz inozemstva.

U cijelom tehnološkom i startup svijetu važno je imati na umu kako ipak status 'Startup nacije' pripada Izraelu, zemlji čiji grad Tel Aviv ima najveću koncentraciju startupova po glavi stanovnika. Tako je 2017. godine tehnološki poduzetnik Leib Bolel pokrenuo Arizona Israel Technology Alliance, te uveo osnivače koji rade u ključnim sektorima poput biotehnologije, poljoprivrede i 'cyber' zaštite. Izrael je mala država, zato je njegova startup aktivnost gusto koncentrirana i prema tome „lakše je tamo pronaći pravu inovaciju nego u nekim područjima SAD-a.“, rekao je Bolel.

„Iz američke perspektive moja zabrinutost povezana je s gubitkom stranih talenata koji su desetljećima igrali važnu ulogu u američkim kompanijama i startupima.“,  izjavio je Ian Hathaway, suradnik  u Institutu Brookings i direktor istraživanja u Centru za američko poduzetništvo. SAD mora biti oprezan u pogledu zaštite svog vodstva, no istraživanja o raznolikosti nam govore kako pametni ljudi iako različitog podrijetla i referentnih okvira mogu učiti jedni od drugih. Tako je zahvaljujući svojim partnerstvima u inozemstvu, Urban Systems primijenio znanja na lokalno tržište Portlanda te su ga ti odnosi pozicionirali da pobjedi konkurenciju – onu u SAD-u.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram