Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2019

Prije 40 godina odbili su 3 milijuna dolara, do danas im je ta odluka donijela 800 milijuna

Većina ljudi koji su u mogućnosti doći do nekakvog novca isti će uzeti ne razmišljajući o budućnosti. Ipak neki će svoje radnje temeljiti na planovima za budućnost. Zivući dokaz kvalitete takve ideje jest Bill Gates koji je zadržao prava na svoj PC operacijski sustav koji mu je kasnije donio mnogo više nego mu je ponuđeno u datom trenutku.

 

Početna investicija od otprilike milijun dolara uskoro se pretvorila u 800 milijuna

Upravo to su 1976. učinili vlasnici ABA-e Ozzie i Daniel Silnas čija se početna investicija od otprilike milijun dolara uskoro pretvorila u 800 milijuna.

ABA je inače liga osnovana 1967. kao konkurencija postojećoj NBA ligi. Do 1974. stanje u ligi je već bilo toliko loše da su mnogi timovi ispali, a ostali su bili na rubu bankrota. Ipak braća Silnas su u takvoj situaciji vidjeli poslovnu priliku, kupili tim Carolina Cougars i preselili ih u St Louis.
Naravno nadali su se promjenama, a želja im je bila da upravo njihova franšiza bude odabrana da se pridruži NBA.

Pokazalo se da su Silnasi djelomice u pravu kad je nakon sezone 1976. NBA odlučila spojiti se s ABA-om primajući 4 od 6 franšiza među kojima nisu bili Silnasi.
Kako bi ispunili dogovor s NBA, ABA je ponudila St Louisu i Kentucky Colonelsima po 3 milijuna dolara kako bi sklopili svoju franšizu.

 

Do 2014. silnasi su primili preko 300 milijuna dolara

Silnasi su ponudu odbili što je stvorilo problem za ABA-u jer u tom slučaju ne može doći do spajanja. Silnasi su zahtijevali da prime isplatu za svakog njihovog igrača koji je izabran od strane NBA, ali i da primaju sedminu medijskih prava za svaku od 4 ABA tima koji su se pridružili NBA.

Tom logikom Silnasi će primate novac dokle god postoji NBA. Nakon nekog vremena NBA je zahvaljujući poznatim košarkašima bila na vrhuncu popularnosti. Do 2014. silnasi su primili preko 300 milijuna dolara.

Jako je teško odlučiti kako su to učinili Silnasi i bili su u pravu. Držati se čvrsto onoga u što vjerujete i prema tome djelovati čak i onda kad svi misle da ste u krivu je ono što su oni činili. A upravo time se vode i današnji poduzetnici.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram