Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2019

Vlasnik Alibabe, Jack Ma: "Zadržite se 3 godine na vašem prvom poslu"

Jack Ma, suosnivač i izvršni predsjednik Alibabe, imao je vrlo jasan savjet za mlade koji su sudjelovali na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, Švicarska. Naime, s obzirom na to da mladi danas sve češće mijenjaju poslove želeći se tako istaknuti, Ma je rekao da ipak to ne čine.

Vaš prvi posao je vaš najvažniji posao

Vaš prvi posao je vaš najvažniji posao, rekao je Ma, i vaš prioritet treba biti pronalaženje pravog mentora. „Trebaš pronaći dobrog šefa koji će te naučiti kako biti ljudsko biće, kako raditi stvari kako treba i kako ih ispravno raditi“, izjavio je Ma, tvrdeći kako bi veličina tvrtke ili njen prestiž trebali biti manje važni.

Prije no što je sa 17 suosnivača pokrenuo Alibabu, Ma je šest godina bio profesor na sveučilištu Hangzhou Normal. Pod njegovim vodstvom Alibaba je naglo rasla, pretvarajući tako svoj život u epsku priču o bogatstvu. Vrijednost tvrtke prošle godine bila je 420 milijardi dolara, kada je najavio i ostavku na mjestu izvršnog predsjednika 2019. godine.

Neka istraživanja osporavaju argument kako često mijenjanje posla može potaknuti osobu prema naprijed brže nego što bi to bilo da radi na jednom mjestu. U jednoj velikoj studiji, profesorica ljudskih resursa i ponašanja organizacija u IE poslovnoj školi u Španjolskoj Monika Hamori pregledala je karijere 1000 CEO-a u najvećim tvrtkama u Europi i SAD-u, te je izvijestila kako su ti direktori u prosjeku radili za samo tri poslodavca. Gledajući 14 000 ne-CEO rukovoditelja, otkrila je da su interni potezi bržim tempom doveli do više promocija nego odlazaka iz kompanija. Veća je vjerojatnost da će tvrtke promovirati svoje postojeće zaposlenike jer su upoznati sa zaposlenikom i njegovim radom nego što će uzimati nekog izvana za više pozicije, objasnila je Hamori.

Maov savjet više je bio s filozofskog stajališta o ostanku na jednom radnom mjestu jer smatra da je važno da upoznamo sebe kao profesionalca i naučimo od drugih dok smo još u svojim 20im godinama. To je trenutak u životu kada mladalački osjećaj osobu može natjerati da se osjeća neranjivom i nestašnom, objasnio je Ma.

„Kada ste u dvadesetima, ne znate baš uvijek što želite i što radite, imate mnogo ideja i mislite da možete učiniti bilo što, ali nažalost ne možemo učiniti puno toga. Puno je bolje slijediti i učiti od drugih, a to ćemo najlakše moći pronađemo li pravog mentora ili poslodavca“, istaknuo je Ma.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram