Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2019

Upoznajte fotografa koji je napravio biznis razvijajući fotografije starih filmova iz smeća

Thomas Sauvin je proveo desetljeće tražeći negative filmova koje su ljudi odbacili.

Ovaj francuski kolekcionar fotografija poznat je po tome što kupuje negative fotografija koje su namijenjene za reciklažu, te ih donosi u svoj studij gdje ih pomno odabire, klasificira i digitalizira.

 

https://www.instagram.com/p/BPr9T_IjYZs/?taken-by=beijing_silvermine

U zadnjih osam godina Sauvin je razvio oko 750,000 fotografija.

Počeci ovog projekta sežu u 2009. godinu kada je Sauvin putovao Kinom i sakupljao fotografije. Provodio je vrijeme na buvljacima na kojima je nailazio na fotografije razvijene iz negativa, ali nikada i same negative.

Pretraživao je i on-line forume i blogove tražeći način da dođe do jedne role filmskog negativa – sve dok konačno nije nabasao na Xiao Maa.

„Čitao bih blogove i često bih vidio momka koji se zvao Xiao Ma kako objavljuje: ‛Imate li negative za prodaju, stupite u kontakt sa mnom׳“, rekao je Sauvin Mashableu. „Zato sam ga nazvao“.

Kako se ispostavilo, Mao se bavio sakupljanjem otpada koji sadrži srebrov nitrat i njegovim isporučivanjem u tvornicu za recikliranje koja se nalazi u Pekingu. Prikupljao je svašta, od X-zraka iz bolnica, CD-a, pa do negativa filmova.

 

https://www.instagram.com/p/BXLqqeigKxj/?taken-by=beijing_silvermine

Suradnja je bila prirodna stvar i uskoro je projekt "Beijing Silvermine" rođen.

Činjenica je da su neki negativi u lošem stanju, no Sauvin kaže da je 60 posto njegove arhive u „gotovo savršenom stanju“.

Prvu kolekciju fotografija za javnost Sauvin je izložio tek 2011.

„Počelo je više kao moja privatna zbirka. Nisam ništa objavljivao ili pokazivao. No, nakon nekoliko godina teme su se počele oblikovati same od sebe – putovanja, djeca, posao – stoga sam ih odlučio početi slagati u zbirke“ – izjavio je.

Danas su neka od Sauvinovih djela izložena diljem svijeta.

Prema njegovim procjenama, većina fotografija koje je razvio je nastala između 1985. i 2005. godine.

 

Vjerojatno se pitate od 750.000 slika koje je razvio, koja mu je omiljena?

„Apsolutno je nemoguće da imam samo jednu omiljenu fotografiju, no silno sam privržen fotografiji jedne žene u zelenoj haljini koju sam našao na početku svog projekta“ – kazao je. Riječ je o fotografiji žene koja stoji dok se odvija borba između morskog psa i hobotnice.

Na pitanje kako će vidi ovaj projekt u budućnosti, Sauvin odgovara:

„Imam još puno toga za reći i podijeliti. Imao sam sreću što sam upoznao Maa, uložio sam mnogo novaca u projekt i zainteresirao dovoljan broj ljudi“ – izjavio je.

„Mislim da bi bilo neodgovorno od mene izjaviti da sam se zabavio i sada nastavljam dalje. Bez obzira na sve, osjećam kao da moram nastaviti objavljivati ove slike, kao da je to moja odgovornost“ – zaključio je Sauvin.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram