Zatvori
hrvatska
Poslovni Puls
18/03/2019

Manje države postaju najzdravije

Život je mnogo više od novca i ekonomisti to znaju. Iako male razlike u podacima istraživanja mogu dovesti do različitih pobjednika, jedno je sigurno da male zemlje sve više dominiraju na vrhu popisa,dok velike zemlje s rastućim gospodarstvima zaostaju.

 

Španjolska proglašena najzdravijom zemljom na svijetu.

Na temelju košarice mjernih podataka od vladinih troškova na zdravstvenu zaštitu do stope depresije, konzumacije alkohola, pušenje, sreće i vježbanja, novi index globalnog blagostanja (Global Wellness Index) posljednji je pokušaj ekonomista da procijene svijet i izvan samog ekonomskog rasta. Tako je prošlog mjeseca, prema Bloombergovom istraživanju Španjolska proglašena najzdravijom zemljom na svijetu.

Nova analiza, globalnog indeksa blagostanja koju je objavila investicijska tvrtka LetterOne, svrstala je Kanadu kao najbolju zemlju od 151 ocijenjene zemlje, dok SAD zaostaje na 37. mjestu.

Global Wellness Index fokusira se na deset ključnih metrika: krvni tlak, razina glukoze u krvi, pretilost, depresija, sreća, konzumacija alkohola, konzumacija duhana, tjelovježba, državna potrošnja na zdravstvenu skrb i zdrav životni vijek. Podaci su prikupljeni iz standardnih izvora, uključujući Global Health Observatory (WHO-a – Svjetske zdravstvene organizacije), Ujedinjenih naroda kao i javne podatke o zdravlju i izvješće o razini sreće u svijetu.

U ukupnom popisu, velika gospodarstva imaju poteškoća  s rangiranjem naspram manjih, zdravijih država. U top 10 zemalja, vidljivo je tek nekoliko veliki gospodarstava poput Kanade, Filipina i Južne Koreje dok su preostala mjesta pripala manjim državama kao što su Nizozemska, Oman, Island, Maldivi i druge.

Velika Britanija nalazi se na 15. mjestu zbog visoke razine pretilosti i neaktivnosti svojih državljana, dok zemlje poput Japana, Njemačke, Francuske ili Italije nisu niti ušle među prvih 25. SAD pak svoje nisko 37. mjesto može prepisati pretjeranoj pretilosti, neaktivnosti, depresiji i drugim negativnim obilježjima njenih stanovnika.

Dok brojne velike zemlje imaju tendenciju biti vodeće u ekonomskom i gospodarskom pogledu ipak ukupno zadovoljstvo životom je čini se značajno veće kod manjih zemalja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram