Zatvori
garsonijera
Poslovni Puls
08/03/2019

Unajmiti manji i jeftiniji stan u Zagrebu postaje sve teža misija

Garsonijere i manje stanove za najam, koji zahtijevaju i manje mjesečne izdatke, posljednjih je mjeseci, posebno u Zagrebu, vrlo teško pronaći, a nije rijetkost da su njihove cijene ponekad vrlo blizu onih po kojima se iznajmljuju stanovi većih površina.

Velikih i skupih stanova za najam na zagrebačkom tržištu ne nedostaje. Naime, čak više od polovice stanova za najam koji su tijekom veljače oglašavani na oglasniku Crozilla.com imalo je cijenu veću od 1000 eura, dok se 56 posto od ukupnog broja oglasa za najam odnosilo na stanove velikih površina.

Jedan od razloga ovakve situacije na tržištu je svakako i činjenica da se mali, ali i jeftini stanovi iznajme u jako kratkom roku, dok većim i skupljim treba i više vremena kako bi pronašli nove stanare koji si ih mogu priuštiti.

Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola d.o.o. za Crozilla.com kaže kako se danas na zagrebačkom području najbrže iznajmljuju manji, moderno uređeni stanovi u užem i širem centru grada s cijenom do 500 eura.

Veliki i skupi stanovi nadohvat ruke

Tek 0,3 posto zagrebačkih stanova za najam na Crozilla.com je u veljači bilo jeftinije od 300 eura, 5,4 posto oglašenih imalo je cijenu najma između 301 i 500 eura, dok ih je čak 27,4 posto otpalo na stanove između 501 i 800 eura. Stanovi s cijenom između 801 i 1000 eura „zauzeli“ su 15,6 posto oglasa. Oni čije su se cijene u najkraćem mjesecu u godini kretale između 1001 i 2000 eura zauzeli su čak 40 posto od ukupnog broja oglasa, dok je broj stanova čije tražene najamnine prelaze iznos od čak 2000 eura bio veći od 10 posto.

Osim one s nižim cijenama, na zagrebačkom je tržištu teže pronaći i stanove manjih površina.
Tek oko 10 posto stanova koji su se u veljači iznajmljivali putem oglasnika Crozilla.com imalo je površinu manju od 60 kvadratnih metara. No, valja naglasiti kako se upravo takvi stanovi najviše traže, najbrže se iznajme, pa time i na tržištu stoje znatno kraće nego stanovi velikih površina.

Čak 56 posto od ukupnog broja oglasa za najam stanova zauzeli su oni veći od 100 kvadrata. Na drugom se mjestu nalaze stanovi s površinom između 81 i 100 kvadratnih metara kakvih je tijekom veljače na Crozilla.com bilo oko 18 posto, dok se oko 15 posto oglasa odnosilo na one s površinom između 61 i 80 kvadratnih metara. Tek nešto više od 10 posto „otpalo“ je na stanove s površinom do 60 kvadrata.

Grupno razgledavanje stanova javlja se i u Zagrebu

Analiza podataka oglasnika Crozilla.com pokazala je kako je tijekom veljače na tržištu bio najmanji broj jeftinih i malih stanova.
Smanjenje broja stanova za dugoročni najam, posebno onih manjih, na nekim je dijelovima grada dovelo i do „borbe“ podstanara za preostale dobre stanove na tržištu. Nije rijetkost da se za jedan oglas za povoljan stan na dobroj lokaciji javi i desetak potencijalnih najmoprimaca. Tako se na zagrebačkom području sve češće govori o „fenomenu“ grupnog razgledavanja stanova, kada u isto vrijeme stan dolazi pogledati više potencijalnih najmoprimaca – što se donedavno moglo zamisliti tek u napučenim gradovima u inozemstvu.

„Takvi slučajevi su normalna pojava u velikim svjetskim gradovima (London, Berlin, Barcelona, NY, Sydney…) gdje potražnja nadmašuje ponudu, odnosno ima više aktivnih najmoprimaca u usporedbi s brojem kvalitetnih stanova na tržištu.“ - rekla je Andrea Bilić za Crozilla.com, te dodaje kako je u Zagrebu taj trend tek u svojim začecima i odnosi se na manje, moderne stanove nižeg cjenovnog ranga – do 400 eura mjesečno.

Osim što si na taj način štede dragocjeno vrijeme, najmodavci ujedno imaju priliku i suziti izbor i odabrati „najidealnijeg“ podstanara. Andrea Bilić kaže kako su kriteriji po kojima najmodavac odabire budućeg najmoprimca različiti, no nekoliko glavnih su: duljina trajanja ugovora o najmu, broj osoba koje bi boravile u stanu ili „faktori“ poput kućnih ljubimaca.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram