Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2019

Kako Apple-ovi prezentatori kreiraju slide-ove koji pričaju priče u 3 sekunde ili manje

Ako želite da se vaša publika sjeća i dijeli određene brojeve, statistike i podatke iz vaše prezentacije vjerojatno prezentacije radite na pogrešan način. Prema neuroznanosti, najgori način da podijelite podatke s publikom i očekujete da se ona toga sjeća je velik broj riječi na slajdu i grafova različitih tipova.

Najučinkovitiji način je Appleov pristup. U utorak, Apple je prikazao svoje nove proizvode uključujući novi Macbook Air i iPad u Brooklyn-škoj glazbenoj akademiji.  Za vrijeme prezentacije, Appleov CEO Tim Cook prikazao je pojedine brojeve koje je želio da svi znaju. Većina novinara i blogera nakon konferencije zapamtila je jedan broj koji su koristili u svojim objavama, 100 milijuna.

Zašto se u svim naslovima pojavljuje uvijek isti broj?

Zato što je tako zamišljeno od strane Applea. Appleovi dizajneri prezentacija su eksperti u kreiranju pamtljivog i djeljivih poruka – posebno statističkih podataka. Ova strategija je toliko učinkovita da bi ste je zasigurno trebali uvrstiti u kreiranje svojih prezentacija.

Tim Cook tako nije statističke podatke stavio u sredinu prezentacije s ostalim brojevnim podacima, već je upravo magični broj od 100 milijuna postavio na slajd zajedno s animacijama i posebnim efektima kako bi se privukla pozornost publike i tako taj broj ostao zamjećeniji naspram ostalih podataka.

Ljudski mozak naime nije u mogućnosti apsorbirati preveliku količinu informacija odjednom. Tako ako publici date preveliku količinu podataka koju bi trebali zapamtiti, veća je vjerojatnost da se niti jedne neće sjetiti.

„Jedna poruka po slajdu“ dobro funkcionira

Neki od najboljih profesionalnih dizajnera smatraju kako bi svaki slajd trebao biti dovoljno jednostavan da prenese ključnu poruku u samo 2-3 sekunde čime se ostavlja vrlo malo prostora za previše teksta. To je razlog zašto pravilo „jedna poruka po slajdu“ dobro funkcionira. Ako želite da se ljudi sjete jednog broja, učinite to jedinim brojem kojeg će vidjeti na ekranu. Ako pak želite da publika statistiku poveže s proizvodom ili kompanijom tada broj prikažite na slici. I to je to.

Jedan broj po slajdu, dokazan je savjet koji će vašu poruku učiniti pamtljivom.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram