Zatvori
Poslovni Puls
25/02/2019

Navike spavanja milenijaca mijenjaju radnu okolinu

Postoji dosta oprečnih mišljenja o tome koliko svog vremena milenijalci provode spavajući, no većina ih se slaže da spavaju znatno više sati nego prije. Primjerice,  istraživanje American Berau of Labor Statistics pokazalo je da milenijalci prosječno spavaju 25 minuta duže svake večeri.

 

Među milenijalcima postoji viša razina stresa čime je kvaliteta njihovog sna pomalo upitna

U usporedbi s  drugim generacijskim skupina, milenijalci su ipak u dobrom omjeru što se sati sna tiče, dok je generacija X najgora po tom pitanju. Ipak, među milenijalcima postoji viša razina stresa čime je kvaliteta njihovog sna pomalo upitna, no usredotočimo se na one pozitivne strane.  Nekoliko je prividnih objašnjenja povećanog broja sati spavanja i za početak se to može pripisati trećem faktoru koji nije povezan s profesionalnim navikama.  Naime, zbog veće stope nezaposlenosti generacije Y, javlja se i prosječno povećanje broja sati sna. Svi oni nezaposleni dobiju nekoliko sati sna više čime utječu na ukupni prosjek.

Dobro je poznato da milenijalci, više od prijašnjih generacija žele fleksibilnost, pauze i vrijeme da se posvete osobnom razvoju. Isticanje potrebe za osobnim vremenom, a manjim naglaskom na vrijeme provedeno na poslu, milenijalcima dozvoljava da imaju više vremena za spavanje.

Povrh svega, svakodnevno korištenje tehnologije djelomično može biti odgovorno za povećan broj sati sna.

No, koje su koristi ako noću spavamo više sati?

Naime, duljim spavanjem poboljšavaju se naše kognitivne performanse. Dobro naspavani ljudi bolji su u stvaranju kratkotrajnog i dugotrajnog pamćenja, sposobni su obavljati složenije mentalne zadatke te su im bolji refleksi. Također, osobe koje se na posao pojave naspavane manje su podložne stresu, učinkovitiji su i u istom vremenskom periodu obave više zadataka.  Osim samo poslovnih koristi, ako ne dostignemo dovoljno sati sna povećava se rizik od srčanih bolesti, dijabetesa kao i nekoliko kroničnih oboljenja.

Milenijalci su danas najmnogobrojnija radna generacija te ih sve više možemo vidjeti na istaknutijim voditeljskim pozicijama unutar organizacija, a prema pojedinim istraživanjima svojim navikama spavanja mogu imati pozitivan utjecaj na vršnjake, ali i sve nadolazeće generacije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram