Zatvori
Poslovni Puls
22/02/2019

Novogradnja podiže prosjek cijena stanova

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom siječnja bile za 1,1 posto više no mjesec ranije, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 8,4 posto.

Za kvadratni se metar stana u Bjelovaru tijekom siječnja u prosjeku tražilo 692 eura, nešto skuplji bio je Slavonski Brod sa 794 eura, te Osijek sa 952 eura. Rijetki su gradovi u unutrašnjosti čije su prosječne tražene cijene kvadratnog metra prelazile 1000 eura, a u siječnju su to bili tek Zagreb s 1929 eura i Varaždin u kojem se tražilo 1177 eura.

Tražena cijena stana u Rijeci je tijekom siječnja iznosila 1467 eura po metru kvadratnom što je 0,2 posto više no mjesec ranije. U jednakom je postotku zabilježen pad u Senju u kojem se za kvadrat u prosjeku tražilo 1594 eura.

Po prosječnoj cijeni metra kvadratnog od 1687 eura oglašavani su stanovi na području Pule, a njihove su vrijednosti na mjesečnoj razini pale za 0,5 posto. U Poreču se za kvadratni metar stana tijekom siječnja tražilo 1884 eura što je 0,8 posto više no mjesec ranije.

U brojnim su gradovima uz more i u siječnju cijene stanova bile više od prosječnih, pa je iznos veći od 2000 eura za kvadratni metar postao učestala pojava.
Prosječna tražena cijena kvadrata stana tijekom siječnja je na oglasniku za nekretnine Crozilla.com u Umagu iznosila 2088 eura, u Šibeniku 2109 eura, a u Zadru 2551 euro. Mala razlika zabilježena je u Splitu u kojem se za kvadrat tražilo 2938 eura i Opatiji u kojoj je cijena u prosjeku iznosila 2979 eura po kvadratnome metru.
Najviše vrijednosti stanova na Crozilla.com i dalje drži Dubrovnik u kojem je kvadratni metar tijekom siječnja oglašavan po prosječnoj cijeni od 3931 euro.

Trenutno, za njih povoljno stanje na tržištu pokušavaju „iskoristiti“ i sami prodavatelji dodatnim podizanjem vrijednosti stanova, no valja računati kako oglašavane cijene ipak nisu one konačne, te kako se gotovo uvijek javlja razlika između traženih cijena i onih po kojima se stanovi doista i prodaju. „Po našoj statistici cijene stanova u 2018. su više nekih 6 do 7 posto u odnosu na 2017. godinu. Cijene jesu narasle, ali najviše zahvaljujući većem broju novogradnji koje su podigle taj prosjek. Nisu cijene toliko porasle koliko to govore statistike, a time se stvara kriva slika kod učesnika na tržištu nekretnina. Neki prodavatelji su izgubili kompas pa traže 3000 eura po kvadratu za stan u Kikićevoj na Srednjacima, što nema veze s realnim stanjem, ali diže prosjek traženih cijena.“- rekao je Borislav Vujović, vlasnik agencije za nekretnine Opereta d.o.o.za Crozilla.com.

Traže se manji i noviji stanovi

Zagreb, Pula, Split, Osijek i Zadar gradovi su u kojima se tijekom siječnja najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju. Među stranim posjetiteljima oglasnika Crozilla.com koji pokazuju interes za stanovima tijekom siječnja su prednjačili oni iz BiH, Njemačke, Slovenije i Srbije, a najviše su ih zanimali stanovi na području Zagreba, Poreča, Pule i Umaga.
Borislav Vujović kaže kako su najprodavaniji manji, novi ili noviji stanovi u širem centru, zoni tramvaja, do 80.000 eura, te dodaje: „Velika je potražnja za novim stanovima koji se dugo nisu gradili i tržište ih je gladno, a kupci će za njih platiti i nešto višu cijenu od tržišne.“

Oprezno s projekcijom budućih cijena

Ponovni dolazak ekonomske krize tema je o kojoj se sve češće govori, no njezine najave, prema Vujovićevim riječima, još uvijek nemaju značajan utjecaj na kupce, za razliku od investitora koji su već sada na oprezu. „Za sad takve izjave nisu utjecale na kupce stanova, ali imaju utjecaja na investitore koji su oprezni kad su projekcije budućih cijena u pitanju, jer je pitanje po kojoj će se cijeni prodavati stanovi koji će biti gotovi za 2 godine ako se obistine prognoze o nadolazećoj krizi.“- rekao je Vujović za Crozilla.com.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram