Zatvori
Poslovni Puls
19/02/2019

Grad Zagreb posredstvom ZICER-a osigurao više od milijun kuna za poticanje tehnološkog poduzetništva

Startup tvrtke Beyond Seen Screen, HUBBIG i MOBILEone prvi su korisnici povoljnih konvertibilnih zajmova koji će im omogućiti brži izlazak na komercijalno tržište

Zagrebački inovacijski centar (ZICER) i Grad Zagreb osigurali su više od  milijun kuna kroz konvertibilne zajmove za visokotehnološke tvrtke koje svoja inovativna rješenja razvijaju u okviru ZICER-a. Riječ je o jednostavnijem, pristupačnijem i povoljnijem dolasku do financijskih sredstava koja su neophodna za brži razvoj.

U prvome valu dodjele konvertibilnih zajmova, ugovore ukupne vrijednosti pola milijuna kuna potpisale su tri inovativne visokotehnološke tvrtke – Beyond Seen Screen, HUBBIG te MOBILEone.

  • Beyond Seen Screen – startup koji razvija ExRey platformu koja omogućava gledateljima video sadržaja da pomoću pametnih telefona skeniraju i prepoznaju što gledaju. Riječ je o tehnologiji koja mijenja način interakcije gledatelja s video sadržajem.
  • HUBBIG – inovativna digitalna platforma koja spaja brodare, aviokompanije, autoprijevoznike, špeditere i NVOCC agente s uvoznicima i izvoznicima te kroz digitalizaciju osigurava uštedu vremena i sredstava.
  • MOBILEone – platforma za jednostavno kreiranje i umrežavanje mobilnih aplikacija koja kroz implementaciju digitalne transformacije malim organizacijama na lokalnoj razini olakšava provedbu EU uredbi kao što su GDPR i EIDAS.

Prilikom svečanog uručenja ugovora o konvertibilnim zajmovima doc.dr.sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba istaknula je: Dati novac u pravo vrijeme startupu za čiji je razvoj nužna financijska podrška uistinu je jako važno.  Mi u Gradu Zagrebu u potencijal inovativnih projekata koji se razvijaju kroz ZICER snažno vjerujemo, a to pokazujemo i ovom novom, specifičnom mjerom.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a ovom prilikom je istaknuo: Drago mi je što i na ovaj način možemo podržati naše inovativne visokotehnološke startupove. Interes za ovakvom vrstom poticajnog financiranja je velik stoga uskoro očekujemo potpisivanje novih ugovora za koje su u Proračunu Grada Zagreba već osigurana dodatna sredstva. Pristupačno financiranje nužno je za razvoj projekata. Vjerujem kako će se u financiranje domaćih startupova uskoro uključiti i veći broj poslovnih anđela. Ako podijelimo ulaganja i rizike, vjerujem da ćemo s našim znanjima i podrškom Grada s jedne strane, te potencijalnog investitora koji bi ko-investirao s druge strane mogli povećati šansu za  uspjeh startupu u kojeg se ulaže.

Nakon što je Grad Zagreb kroz ZICER-ov predakceleracijski program Startup Factory zagrebačkim razvojnim timovima i startupovima tijekom posljednje tri godine dodijelio preko dva milijuna kuna bespovratnih no equity sredstava, kreirana je i ova nova mjera financijske podrške kroz konvertibilne zajmove. Mjera je namijenjena visokotehnološkim tvrtkama koje svoje projekte razvijaju unutar ZICER-a, a koje su prethodno zadovoljile administrativne kriterije, kriterije za procjenu kvalitete tima, tehnološke inovativnosti te kriterije za procjenu tržišnog potencijala. Na ovaj način, Grad Zagreb i ZICER stvaraju preduvjete za daljnji razvoj startupova te im daju dodatnu podršku potrebnu za komercijalizaciju njihovih proizvoda.

U Zagrebačkom inovacijskom centru trenutno je inkubirano više od 100 startup tvrtki s preko 300 zaposlenika koje na raspolaganju imaju infrastrukturnu, edukacijsku, mentorsku, promocijsku, a sada i poticajnu financijsku podršku.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram