Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2019

Znanstvenici rade na fontu koji bi vam trebao dokazano pomoći da zapamtite pročitano

Istraživači na Sveučilištu RMIT u Melbourne-u izumili su novi font pod nazivom „ Sans Forgetica“ koji je pokazao povećanje zadržavanja pročitanog sadržaja.

 

Sans Forgetica je izrazito čudnog izgleda, nagnut unazad i u svim slovima postoje praznine

Dogodili vam se ponekad da se ne možete sjetiti što ste čitali dan ili dva nakon što ste pročitali? Ili možda čak i gore, jeste li se zatekli u situaciji da isti članak čitate dvaput jer se niste sjetili da ste ga već pročitali? Znanstvenici na RMIT-u vjeruju da njihov novi font može riješiti taj problem, omogućujući vam da zapamtite ono što ste pročitali, primjerice kada pokušavate apsorbirati važne činjenice neposredno prije pregovora ili sastanka s kupcem.

Sans Forgetica je izrazito čudnog izgleda, nagnut unazad i u svim slovima postoje praznine. Kako to pomaže zadržavanju? Prema Stephen Banham-u, predavaču tipografije na RMIT-u koji je ujedno i pomogao u oblikovanju fonta, time se za čitatelje stvara „jednostavna zagonetka“ koja privlači mozak i tako tekst čini pamtljivim.

Međutim, ista ta zagonetka koja tekst u Sans Forgetici čini jednostavnim za pamćenje, čini ga teškim za čitanje, pa vjerojatno ne biste željeli čitati dugi članak ili knjigu napisanu tim fontom. Umjesto toga, povećajte vaše zadržavanje dijelova teksta kojih se želite prisjetiti označavanjem tog dijela i mijenjanjem fonta. Ako koristite Google Chrome možete font dodati kao ekstenziju ili ga besplatno preuzeti putem Sans Forgetica stranice.

Iako možda nećete zapamtiti sve što čitate, to vam može pomoći da zadržite željene informacije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram