Zatvori
Poslovni Puls
12/02/2019

Evo koliko se razlikuju cijene kuća i stanova

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su se oglašavane cijene kuća tijekom siječnja razlikovale od cijena stanova u prosjeku oko 400 eura po kvadratnome metru, a pritom su stanovi bili 23 posto skuplji od kuća.

Valja računati kako cijena kvadratnog metra kuće, za razliku od stanova, obično sadržava mnogo više „stavki“ od samog stambenog prostora. Naime, u cijenu „kvadrata“ kuće uračunata je i cijena okućnice, ali nerijetko i drugih objekata koji se možda nalaze na njoj.

 

Najviše je cijene i dalje zadržao Dubrovnik

„Cijene kuća su po kvadratnome metru manje, ali i obračun kuća je potpuno drugačiji. Ljudi prodaju npr. kuću od 400 kvadratnih metara, a ona je realno 400 kvadratnih metara BRP i sastoji se od garaža, podruma, prizemlja, potkrovlja... Realno takve kuće imaju same stambene površine dosta manje, pa samim time ne možemo tu cijenu uzeti samo kao jediničnu po kvadratnome metru.“ – rekao je za Crozilla.com Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla.

Najtraženiji gradovi za kupnju kuća tijekom siječnja su na oglasniku za nekretnine Crozilla.com bili Zagreb, Osijek, Samobor, Pula, Zadar i Poreč. Stranci su najveći interes pokazali za kućama na moru, a pritom su ih najviše zanimala područja Vira i Vodica.

Poreč je jedini grad u kojem su siječanjske vrijednosti kuća bile više no cijene stanova. Za kvadratni metar tamošnjih kuća, u prosjeku se tražilo 1954 eura što predstavlja razliku od 3,7 posto.

Najviše je cijene i dalje zadržao Dubrovnik u kojem se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 3911 eura. Nakon dugo vremena vrijednost stanova u tom je gradu pretekla cijene kuća, a siječanjska je razlika iznosila tek 0,5 posto, odnosno tek 20 eura po kvadratnome metru.

 

U Splitu se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2040 eura

Među skupljim se gradovima nalazi i Opatija s cijenom kvadrata kuće od 2220 eura, te Split u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2040 eura.

U Šibeniku su kuće bile gotovo 26 posto jeftinije od stanova, a za njihov se kvadratni metar u prosjeku tražilo 1566 eura. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je u Zadru razlika u cijenama iznosila oko 35 posto, a za kvadratni se metar kuće u prosjeku tražilo 1667 eura. Prosječna oglašavana cijena kuće u Puli je iznosila 1469 eura, što je 13 posto manje od cijene tamošnjih stanova.

Gradovi duž jadranske obale poznati su po visokim cijenama nekretnina, no postoje i oni u kojima su one ipak nešto primjerenije, a Rijeka i Senj neki su od takvih. Za kvadratni metar kuće u Senju u prosjeku se tražilo 1195 eura, a u Rijeci 1249 eura.

U Zagrebu je za kvadratni metar kuće u prosjeku bilo potrebno izdvojiti 1267 eura, što je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, preko 34 posto manje nego za kvadrat stana.
Najveća razlika u cijenama zabilježena je tijekom siječnja u Varaždinu u kojem su stanovi bili gotovo 40 posto skuplji od kuća, dok je u Bjelovaru i Osijeku razlika bila veća od 37 posto. Prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra kuće s uključenom cijenom okućnice tijekom siječnja je u Bjelovaru iznosila tek 433 eura, u Varaždinu 715 eura, a u Osijeku 593 eura.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je nešto manja razlika u cijenama, od oko 20 posto, zabilježena u Slavonskom Brodu u kojem su također, kao i većini drugih gradova u unutrašnjosti, cijene bile relativno niske, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 633 eura.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram