Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2019

Postaje li zagrebačko tržište prezasićeno stanovima za dnevni najam?

Kada su u pitanju stanovi za prodaju ili najam podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je Zagreb tijekom 2018. godine zadržao titulu najtraženijeg grada.

Osim po pitanju klasičnog, mjesečnog najma, jačanjem Zagreba kao turističkog središta, porasla je i potražnja za stanovima za dnevni najam, pa je pronaći povoljan stan u središtu grada sada već postala gotovo nemoguća misija, s obzirom da je većina njih pretvorena u apartmane za iznajmljivanje u turizmu.

Bruno Babić, voditelj umreženja „Apartmani u centru Zagreba“ za Crozilla.com rekao je kako je u zadnje 3 godine otvoreno preko 2000 novih apartmana. „Broj turista raste, no ne tako brzo.“- dodaje.

Velik broj apartmana mogao bi dovesti i do zasićenja tog segmenta zagrebačkog tržišta, a Babić misli kako bi se to moglo dogoditi vrlo brzo. „To smatram jer mi radimo kroz cijelu godinu i znamo kad je visoka, a kad niska sezonalnost te ispada da Zagrebu apartmana fali zapravo samo vikendima u prosincu u vrijeme Adventa, dok ostatak godine uvijek ima slobodnih.“

Razvoj tržišta najma i jačanje konkurencije donijelo je i porast standarda njihove opremljenosti, pa možemo reći kako je prošlo vrijeme kada se nekretnina mogla kupiti te dalje iznajmiti bez dodatnih ulaganja. Unatoč velikoj potražnji, turisti i podstanari danas za svoj novac traže i mogu dobiti bolje opremljene stanove nego prije nekoliko godina.
Bruno Babić za Crozilla.com kaže kako vlasnici ponekad znaju opremati apartman podnim grijanjem, stavljati klima uređaj i TV u svaku sobu. Dodaje i kako takve apartmane nije moguće naplatiti znatno više od „običnih“, no gost će između takva dva uvijek izabrati opremljeniji.

Povratak iznajmljivača mjesečnom najmu

Turistički procvat grada Zagreba na tržište je donio velik broj apartmana što je s vremenom uzrokovalo i pad njihovih cijena, pa je manja zarada nagnala iznajmljivače da se polako vraćaju klasičnom najmu na mjesečnoj bazi koji opet postaje sve skuplji.
Iako zahtijeva više posla, kratkoročni najam još je donedavno donosio osjetno veću zaradu nego dugoročno iznajmljivanje, dok se danas situacija lagano mijenja. Pretvaranje stanova u apartmane za turizam, trend je koji je najprije zahvatio središte grada, a potom se proširio i na ostale zagrebačke kvartove, pa su takvi stanovi u relativno kratkom roku sa tržišta gotovo „izgurali“ one za klasični, mjesečni najam. Smanjenje ponude dalo je dodatan doprinos porastu njihovih cijena.

Da se vlasnici stanova sada opet polako vraćaju klasičnom najmu primjećuje i Babić, te kaže: „Kako su pale cijene u kratkoročnom najmu i digle se u dugoročnom, sve su bliže izjednačavanju, a ipak se u dugoročnom najmu radi o znatno manje posla.“
„Cijene dugoročnih najmova su porasle, rekao bih 10 posto u odnosu na godinu ranije. Razlog je što je stanova za najam sve manje budući ih je u turizmu sve više.“ – rekao je za Crozilla.com Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla.

Prosječne tražene cijene stanova koji su se tijekom 2018. godine prodavali putem oglasnika Crozilla.com bile su oko 7 posto više no godinu ranije, dok su oglašavane najamnine stanova do 100 kvadrata porasle za 8,4 posto. Porastom kupoprodajnih vrijednosti, porasla je i cijena najma. Jedan od razloga tome leži i u činjenici da sve veći broj kupaca investira u stanove kako bi ih potom iznajmljivali, stoga očekuju povrat svojih ulaganja

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram