Zatvori
Poslovni Puls
28/01/2019

Tesla otpušta 7% radne snage kako bi proizvela jeftiniji Model 3

Tesla je najavio planove smanjenja zaposlenosti na puno radno vrijeme za 7 posto kako bi se povećala proizvodnja Modela 3 i smanjila cijena. Izvršni direktor, Elon Musk, u petak je objavom na internetu obavijestio radnike o smanjenju  broja radnih mjesta.

 

Tesla trenutno zapošljava 45 tisuća zaposlenika

Tesla trenutno zapošljava 45 tisuća zaposlenika te će zbog smanjenja radnih mjesta njih 3 150 ostati bez posla. U trećem tromjesečju otpuštanje je rezultiralo iznenađujućom dobiti tvrtke Tesla u iznosu od 312 milijuna dolara, što je rezultat solidne prodaje Modela 3. No, Musk je u petak izjavio i da nerevidirani rezultati pokazuju da će Tesla u četvrtom tromjesečju ipak ostvariti manju dobit.

Musk je izjavio kako su otpuštana bila nužna jer Tesla mora proizvoditi jeftinije verzije Modela 3. Međutim, najjeftinija verzija najisplativijeg modela trenutno se prodaje za 44 tisuće dolara, dok je cilj ove godine tu cijenu smanjiti na 35 tisuća dolara.

Proizvodnja jeftinijeg Modela 3 ključna je za Teslu, koji svoje automobile želi prodavati masovnoj publici, a ne samo luksuznim kupcima. No, u ostvarenju svog cilja tvrtka se suočila s nizom izazova. U lipnju 2018. godine ovaj poznati proizvođač automobila otpustio je 9% svog osoblja kako bi spriječio moguće gubitke, a Američka savezna vlada je također smanjila porezne kredite za kupce Tesle sa 7 500 na 3 750 dolara.

 

Početkom ovog mjeseca, iz Tesle snizili cijene Modela S, Modela X kao i Modela 3

Također su, početkom ovog mjeseca, iz Tesle snizili cijene modela S, modela X kao i modela 3 za 2 000 dolara. Porezni krediti će se u drugoj polovici ove godine smanjiti na 1 875 dolara, a u 2020. godini će biti potpuno izbačen.

Postavljala su se brojna pitanja o Muskovom vodstvu tvrtke Tesla. Nakon što su iz Tesle postigli nagodbu sa Securities and Exchange Commission, Musk je podnio ostavku, a u kolovozu je putem Twittera objavio svoju namjeru o kupnji Tesle po cijeni od 420 dolara po dionici, međutim taj dogovor nikada nije postignut.

Milijarder je također privukao pažnju zbog petljanja s novinarima, investitorima i analitičarima za koje je vjerovao da nepravedno pokrivaju Teslu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram