Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2019

Prosinac donio dodatni porast cijena stanova

Posljednji mjesec 2018. godine donio je novi porast oglašavanih cijena stanova. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su na mjesečnoj razini njihove vrijednosti porasle za 0,5 posto, te za gotovo 6 posto u odnosu na godinu ranije, dok su u usporedbi s istim mjesecom 2015. i 2016. godine, cijene porasle za oko 15 posto.

Najveća potražnja vladala je za stanovima u Zagrebu, posebno za novogradnjom, a zatim i za onima u Puli, Splitu, Osijeku, Poreču i Zadru. Posjetitelji oglasnika Crozilla.com iz inozemstva u najvećem su broju dolazili iz BiH, Njemačke, Slovenije i Švicarske, a pretežno ih je zanimala ponuda stanova u Zagrebu, Umagu, Puli, Splitu i Opatiji.

Niže mjesečne, ali i godišnje vrijednosti zabilježene su tijekom prosinca tek u rijetkim gradovima u unutrašnjosti, dok je najveći rast zabilježen na moru.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je najveća promjena na godišnjoj razini vidljiva u Senju gdje su cijene porasle za 18 posto, dok Zadar i Pula bilježe porast od oko 15 posto. Godišnji pad vidljiv je tek u Bjelovaru u kojem su cijene tijekom prosinca bile 8,5 posto niže no godinu ranije, te u Slavonskom Brodu gdje su pale za oko 6 posto.

Najveći porast na mjesečnoj razini iznosi 2,7 posto, a zabilježen je u Šibeniku u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2110 eura. S cijenom kvadrata od 3864 eura i mjesečnim porastom od 2,5 posto Dubrovnik je i u prosincu ostao najskuplji grad.

Porast od 1,4 posto zabilježen je u Zadru u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2228 eura, te u nešto jeftinijem Umagu gdje je cijena kvadrata iznosila 2064 eura. U Puli je kvadratni metar tijekom prosinca bilo 1,1 posto skuplji nego mjesec ranije, a u prosjeku je oglašavan po 1696 eura.

Prosječna cijena stanova u Rijeci porasla je za 0,6 posto, pa se za kvadrat u prosjeku tražilo 1464 eura. Susjedna Opatija bilježi promjenu od 0,7 posto i oglašavanu cijenu kvadratnog metra od čak 2969 eura.
Splitskim su stanovima, prema podacima oglasnika Crozilla.com, cijene porasle za 0,9 posto i popele se na 2882 eura po kvadratu.

U Osijeku je kvadratni metar u prosjeku oglašavan po 964 eura, u Senju 1597 eura, u Poreču 1869 eura, a sva tri grada bilježe mjesečni porast od 0,2 posto.

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu tijekom prosinca je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, iznosila 1911 eura, što je 0,3 posto više no mjesec ranije.

Varaždin bilježi mjesečni porast cijena od 1,2 posto, pa se za kvadratni metar tamošnjih stanova u prosjeku tražilo 1133 eura.

Niže vrijednosti prosinac je donio tek u Bjelovaru u kojemu su cijene pale za 4,5 posto i spustile se na 744 eura po kvadratu, te u Slavonskom Brodu koji bilježi pad od 0,7 posto i cijenu kvadratnog metra od 796 eura.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram