Zatvori
Vice Božić
07/01/2019

5 preduvjeta za uspješnu Google Ads kampanju

Planirate početi sa Google Ads oglašavanjem? Koristite Google Ads, ali niste zadovoljni sa rezultatima? Kada kao agencija dobijemo upit od potencijalnog klijenta koji želi oglašavati svoje proizvode ili usluge putem Google Adsa, uvijek odvojimo određeno vrijeme da upoznamo klijenta sa procesom rada i preduvjetima koji bi trebali biti ispunjeni kako bi kampanja bila uspješna.

 

1.Ciljevi, ciljna skupina, geografsko ciljanje i budžet

Na početku planiranja kampanje najbitnije je prvo odrediti koji su ciljevi koje želimo ostvariti. Ukoliko npr. imate web trgovinu, tada bi vaš cilj mogao biti – povećanje prodaje xy proizvoda za 20% u periodu mjesec dana. Nakon što ste definirali glavni cilj, bitno je odrediti kojoj ciljnoj skupini se obraćate, kako bi mogli prilagoditi ponudu tom segmentu potencijalnih kupaca. Idući korak bi bio definiranje geografskog ciljanja – npr. da li želite prikazivati oglase u određenoj državi ili gradu. Google Ads omogućava dosta precizno targetiranje, te bih preporučio da iskoristite tu mogućnost. I na kraju, jedna od najbitnih stavki je odgovarajući budžet.

 

2.Odabir odgovarajuće vrste kampanje

Ovisno o ciljevima i budžetu koji ste definirali u prethodnom koraku, potrebno je odabrati odgovarajuću vrste kampanje. Google je u novom sučelju automatizirao taj proces, gdje odabirom cilja dobivate preporuku koja vrsta kampanje bi bila optimalna.


Slika 1. Odabir cilja i vrste kampanje u Google Ads sučelju

 

Ukoliko tek krećete sa Google Ads oglašavanjem, preporučam da krenete sa kampanjom na pretraživačkoj mreži (Search kampanja), i ovisno o rezultatima i ciljevima pokrećete i druge vrste kampanja – remarketing, YouTube i sl.

 

3.Kvalitetna odredišna stranica

Ono što često vidim u praksi je da se velika pažnja posveti kampanji, no web stranica na koju kampanja vodi nije kvalitetno napravljena. Ovdje bih htio istaknuti da bez obzira koliko god je kampanja dobro napravljena, sama konverzija (upit, prodaja) se odvija na stranici, i stoga je bitno posvetiti pažnju tom zadnjem koraku. Odlike kvalitetne web stranice su prilagođenost sadržaja za mobilne uređaje, jasna i pregledna navigacija te brzina učitavanja.

Bitno je napomenuti da kampanja i oglasi trebaju voditi korisnika na relevantnu odredišnu stranicu – npr. ako oglašavate prodaju nove linije televizora, tada nemojte korisnika slati na naslovnicu, nego ga odvedite na kategoriju „Televizori“.

Ovo je primjer jedne od odredišnih stranica koje u agenciji koristimo za generiranje novih leadova. Stranica je prilagođena za mobilne uređaje, najbitnije informacije su odmah vidljive, postavljena je kontakt forma i praćenje konverzija, a korištena fotografija i ponuda odgovaraju oglasima.

 

Slika 2. Primjer odredišne stranice

 

4.Analitika i praćenje konverzija

Kako biste mogli evaluirati učinkovitost vaših kampanja i web stranice, svakako bih preporučio da instalirate i podesite Google Analytics, te ga povežete sa Google Ads računom.

 

Slika 3. Google analitika

Nakon što ste u prethodnim koracima definirali vaše ciljeve, potrebno ih je konfigurirati u Google Analyticsu – npr. ako želite putem kontakt forme prikupljati nove leadove, tada je potrebno postaviti novi cilj (Goal) i kao konverziju ga uvesti u Google Ads račun. Na taj način ćete moći pratiti točno koja kampanja, grupa oglasa, oglas i ključna riječ ostvaruje najbolje rezultate. U praksi nažalost dosta često vidim da praćenje konverzija nije implementirano, što onemogućava procjenu isplativosti i povrata ulaganja.

 

5.In-house ili agencija

I kao posljedni korak bitno je da donesete odluku da li želite kampanje raditi sami, ili želite angažirati agenciju. Ukoliko nemate vremena ili potrebna znanja, tada je uvijek bolja opcija angažirati agenciju koja vam može pomoći da maksimizirate efekt oglašavanja i ostvarite željene ciljeve. Prilikom odabira agencije obratite pažnju na iskustvo, reference, certifikate, proces rada i tim.

 

Ukoliko trebate pomoć u vezi Google Ads oglašavanja, slobodno me kontakirajte za besplatno savjetovanje i pregled kampanje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram