Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2019

Kina ima radikalan plan evaluacije 1,3 milijarde ljudi

Kina ima radikalni plan kako utjecati na ponašanje svojih 1,3 milijarde građana. Naime, žele ih ocjenjivati na temelju njihovih aspekata života koji se odražavaju na to koliko su dobri (loši) građani. Verzija tzv. Sustava socijalnog kredita testirala se u desetak gradova s ciljem stvaranja mreže koja će obuhvatiti cijelu državu.

 

Oni koji prekrše zakon i izgube povjerenje platiti ću veliku cijenu

Kritičari kažu kako je jednostavni, nametljivi i zlokobni način da jednostranačka država kontrolira stanovništvo, dok pristaše govore kako će to onda biti društvo koje će se pobrinuti za bolji, civilizirani i trajni zakon. Vlada je upozorila da će oni koji prekrše zakon i izgube povjerenje platiti veliku cijenu.

Postojanjem ovog plana postavljaju se određena pitanja poput toga je li on stvaran?,  zašto se Kina odlučila na takav pothvat, kao i koji su to kriteriji za ocjenjivanje i donošenje odluka koje će  koristiti?

Kina je apsolutno sigurna u svoj plan i njegovu realizaciju jer je već 2014. godine kineski kabinet objavio sveobuhvatne planove za uspostavu sustava socijalnih kredita na razini cijele zemlje do 2020. godine. Lokalno sudstvo koje pokriva oko 6 posto stanovništva već sada nagrađuje dobro ponašanje svojih građana, a kažnjava loše, te bi s ovim postupkom trebao početkom 2020. započeti i glavni grad Kine, Peking.

 

„Održavanje dužnosti je veličanstveno, njeno kršenje je sramotno“

„Održavanje dužnosti je veličanstveno, njeno kršenje je sramotno“, vodeća je ideologija ovog plana kako je navedeno u dokumentu iz 2014. godine, a sustav socijalnog kreditiranja služi kao pokušaj podizanja standarda i vraćanje povjerenja, kao i sredstvo za održavanje temeljnih zakona koji se često krše zbog čega se Kina i odlučila na ovakav pothvat.

Kriteriji za ocjenjivanje građana razlikovat će se od grada do grada. Primjerice, u istočnom gradu Hangzhou „pro-socijalne“ aktivnosti uključuju darivanje krvi i volonterski rad, dok kršenje prometnih zakona smanjuje osobni kreditni rezultat.

Na Zhoushan-u, otoku blizu Šangaja „no – nos“ uključuje korištenje mobilnog uređaja u vožnji, vandalizam, šetnju psa bez uzice kao i glasno puštanje glazbe u javnosti. U obližnjem gradu Yiwu-u svoju ocjenu građani mogu poboljšati tako što će štititi javnu imovinu ili pomagati starijim osobama, dok isto tako svoje bodove mogu izgubiti zbog ne plaćanja komunalnih usluga, počinjenja prijevare ili kršenja pravila komunističke partije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram