Svjetska  banka složila je svoj godišnji poredak birokratskih gospodarstava prema kojem je Novi Zeland ponovo osvojio prvo mjesto nakon što je postao jeftiniji za pokretanje i osnivanje kompanije. Kina i Indija su se također podigle na ljestvici zahvaljujući reformama koje su osmišljene kako bi tvrtke i poduzetnici imali što manje problema.

 

Lakše poslovati u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji nego što je u Americi ili Velikoj Britaniji

Izvješće The Doing Business 2019. pokazalo je novi poredak nakon što je Kina zaključila svoj trgovinski rat s SAD-om, a do tada je SAD bila jedna od zemalja u kojoj je pokretanje i vođenje poslovanja postalo sve teže i zamornije. Također je sličan problem imala i Velika Britanija, zbog pregovora o izlasku iz Europske unije, čime je izgubila dosta područja za trgovanje. Zanimljivo je i to da je sada lakše poslovati u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji nego što je u Americi ili Velikoj Britaniji.

U 16. izdanju izvješća procjenjivala se jednostavnost kao i poteškoće kod gotovo svakog poslovanja, od uključivanja novog subjekta i dobivanja građevinske dozvole do dozvole za uključivanje struje.

Na Novom Zelandu posao možete pokrenuti u samo nekoliko sati, dok u azijskoj državi Lao PDR potrebna će vam biti 174 dana. Slovenija je najjeftinije mjesto za pokretanje i vođenje posla, a Afganistan je ostvario najveći porast u poretku u odnosu na druge zemlje nakon što je pojačao zaštitu manjinskih ulagača. Kina je smanjila vrijeme koje je potrebno za priključiti električnu energiju s visokih 150 dana u Pekingu i Šangaju na nešto više od 30 dana.

U Aziji su se istaknule Kina i Indija koje su ostvarile porast na ljestvici. Kina se s visokog 78. mjesta spustila na 46., a Indija je sa 100. mjesta od prošle godine došla na 77.mjesto. Gruzija je skočila na 6. mjesto iznad SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Uz Novi Zeland, Gruzija zahtijeva samo jedan postupak kako biste pokrenuli posao, što je najmanje u svijetu.

U bliskom istoku i sjevernoj Africi i dalje postoje problemi s rodnim pitanjima gdje u 14 gospodarstava postoje prepreke za žene poduzetnice. Amerika je pala sa 6. mjesta na osmo, a kao najveće zapreke za poslovanje u SAD-u bio je obujam birokracije.