Zatvori
Poslovni Puls
01/01/2019

Novi Zeland ponovno osvojio "Where to do Business" nagradu

Svjetska  banka složila je svoj godišnji poredak birokratskih gospodarstava prema kojem je Novi Zeland ponovo osvojio prvo mjesto nakon što je postao jeftiniji za pokretanje i osnivanje kompanije. Kina i Indija su se također podigle na ljestvici zahvaljujući reformama koje su osmišljene kako bi tvrtke i poduzetnici imali što manje problema.

 

Lakše poslovati u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji nego što je u Americi ili Velikoj Britaniji

Izvješće The Doing Business 2019. pokazalo je novi poredak nakon što je Kina zaključila svoj trgovinski rat s SAD-om, a do tada je SAD bila jedna od zemalja u kojoj je pokretanje i vođenje poslovanja postalo sve teže i zamornije. Također je sličan problem imala i Velika Britanija, zbog pregovora o izlasku iz Europske unije, čime je izgubila dosta područja za trgovanje. Zanimljivo je i to da je sada lakše poslovati u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji nego što je u Americi ili Velikoj Britaniji.

U 16. izdanju izvješća procjenjivala se jednostavnost kao i poteškoće kod gotovo svakog poslovanja, od uključivanja novog subjekta i dobivanja građevinske dozvole do dozvole za uključivanje struje.

Na Novom Zelandu posao možete pokrenuti u samo nekoliko sati, dok u azijskoj državi Lao PDR potrebna će vam biti 174 dana. Slovenija je najjeftinije mjesto za pokretanje i vođenje posla, a Afganistan je ostvario najveći porast u poretku u odnosu na druge zemlje nakon što je pojačao zaštitu manjinskih ulagača. Kina je smanjila vrijeme koje je potrebno za priključiti električnu energiju s visokih 150 dana u Pekingu i Šangaju na nešto više od 30 dana.

U Aziji su se istaknule Kina i Indija koje su ostvarile porast na ljestvici. Kina se s visokog 78. mjesta spustila na 46., a Indija je sa 100. mjesta od prošle godine došla na 77.mjesto. Gruzija je skočila na 6. mjesto iznad SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Uz Novi Zeland, Gruzija zahtijeva samo jedan postupak kako biste pokrenuli posao, što je najmanje u svijetu.

U bliskom istoku i sjevernoj Africi i dalje postoje problemi s rodnim pitanjima gdje u 14 gospodarstava postoje prepreke za žene poduzetnice. Amerika je pala sa 6. mjesta na osmo, a kao najveće zapreke za poslovanje u SAD-u bio je obujam birokracije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram