Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2018

Singapur i Pariz su najskuplji svjetski gradovi i ove godine

Singapur je već petu godinu za redom najskuplji grad na svijetu prema posljednjem izvješću Economist Intelligence Unit-a, u kojem se Pariz i Zurich nalaze odmah zauzeli iza.

Azijsko-pacifička i europska odredišta i dalje su dominantna među najskupljim gradovima prikazanim u izvješću koji je objavljen ovog tjedna. Primjetan je bio i izostanak Tokija i Osake među Top 10 najskupljih gradova zbog pojave inflacije.

Zanimljivo je kako je Tokio 2013. godine bio na prvom mjestu ove liste, međutim Japanski glavni grad se tijekom godina spustio na 11. mjesto. Hong Kong, prošlogodišnji drugi po redu najskuplji grad, sada se nalazi na četvrtom mjestu.

Sydney je pak skočio za četiri mjesta i tako ušao u 10 najskupljih gradova na svijetu kao i Oslo, Ženeva, Zurich i Kopenhagen.

„Fluktuacije u valutama i dalje su glavni problem promjena u poretku.“, izjavljuju iz EIU-a.

Slabljenje američkog dolara učinilo je to da niti jedan američki grad nije među 10 najskupljih unatoč relativnom porastu života u SAD-u tijekom posljednjih nekoliko godina. Na listi se New York i Los Angeles nalaze na 13. odnosno 14. mjestu, za razliku od devetog i jedanaestog mjesta na kojem su bili prošle godine. Naspram svih drugih valuta članica G-10 dolar je ostvario osjetni pad, dok je euro porastao za 14 posto.

Jaka automobilna industrija bila je ključan faktor u najboljem poretku Singapura, dok su glavni grad Sirije, Damask i Venezuelanski grad Caracas rangirani su kao najjeftiniji na svijetu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram