Zatvori
Poslovni Puls
30/12/2018

Propala autokompanija je na rubu razvoja revolucionarne baterije

Otkada je Alessandro Volta napravio prvu bateriju 1800. godine, poboljšanja su bila nezamjetna. Kada su u pitanju telefoni i pogotovo električna vozila, litij-ionske baterije su se oduprle mnoštvu napora kako bi se povećala njihova snaga i skratilo vrijeme potrebno za punjenje.

 

Kompanija fokusirana na proizvodnju već u 2020. godini

Henrik Fisker, poznat po svom vrhunskom dizajnu sportskih automobila, izjavio je kako je njegova tvrtka Fisker Inc., čije je sjedište u Los Angelesu, na rubu revolucionarne poluvodičke baterije koja će EV-ovima, poput njegovog elegantnog novog EMotion-a, dati veći domet i relativno kratko vrijeme punjenja.

„S obzirom na veličinu baterije koju smo proizveli, moglo bi se doseći čak 750 kilometara“ izjavio je Fisker. Ta ista baterija mogla bi smanjiti trenutno vrijeme punjenja na ono koje je danas potrebno da se automobil napuni gorivom.

Klasične baterije sadrže litijev ion kako bi se povećala jačina njihovog rada, međutim zbog toga su sklonije pregrijavanju što ih dugoročno može oštetiti. Dok poluvodičke baterije, osim što ne sadrže tekućinu, imaju vrlo nisku razinu otpornosti te ne dolazi do pregrijavanja, što je kod brzog punjenja ključno.

Fisker je svoje veliko otkriće planirao plasirati na tržište tek 2023.godine, međutim znanstvenici su napravili velike napretke tako da je kompanija sada fokusirana na proizvodnju već u 2020. godini.

 

 

 „Na boljem smo putu nego što smo očekivali. Napravili smo baterije s boljim rezultatima brže no što smo mislili.“ izjavio je Fisker.

Iako je automobilska tvrtka doživjela propast u vrijeme velike recesije, jedan od najboljih dizajnera te industrije se ponovo vratio. Fisker, naime, nikada nije proizveo automobil koji nije privukao pozornost. Osim brojnih s remek djela poput Fisker Karma, Aston Martin DB9 i BMW Z8, kreirao je svoje novo umjetničko djelo EMotion.  Iako mu je možda ponestalo sredstava, ideje su i dalje prisutne.

EMotion je opisao kao „oštar, dramatičan i emocionalno nabijen dizajn/proporcije – upotpunjen tehnološkim inovacijama koje će nas usmjeriti prema budućnosti“.  Automobil će biti opremljen samostalnim sustavom za vožnju Level 4, što bi značilo da je samo jedan korak dalje od toga da bude potpuno samostalan.

Zasigurno biste željeli imate jednog takvog za sebe jer EMotion bi koristio 575 kw / 780 KS ekvivalentnu elektranu koja ostvaruje maksimalnu brzinu od 160 mph i od 0 do 60 dođe u samo 3 sekunde. Cijena bi bila 'sitnica' od samo 129 tisuća američkih dolara, a tvrtka bi čak nudila i povrat depozita od 2 tisuće dolara.

Iako dizajniran s novom poluvodičkom baterijom, EMotion koji bi se na tržištu trebao pojaviti sredinom 2020. godine imat će i vlastiti baterijski modul tvrtke LG Chem koji osigurava domet od 644 km, dok Teslin Model S iznosi 540 km.

O svom „povratničkom automobilu“ Fisker navodi kako se osjećao slobodno da bude ekstremno inovativan jer je to jedini način da stane konkurentan u industriji kao što je automobilska.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram