Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2018

Prosječna plaća u Hrvatskoj 6.281 kuna, u jednom sektoru dosegla više od 11.000

Prosječna mjesečna bruto plaća za listopad iznosila je 8.495 kuna, što je realno jedan posto više nego za rujan.

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad ove godine iznosila je 6.281 kunu, što je na godišnjoj realno više za 2,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

 

U odnosu na rujan, prosječna isplaćena neto plaća realno je viša za 0,8 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za listopad isplaćena je u zračnom prijevozu, 11.226 kuna, dok je najniža plaća, od 4.126 kuna, isplaćena u ostalim osobnim uslužnim djelatnostima.

Prema podacima DZS-a, objavljenima u ponedjeljak, medijalna neto plaća za listopad iznosila je 5.172 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za listopad iznosila je 8.495 kuna, što je realno jedan posto više nego za rujan.

Na godišnjoj razini, prema listopadu prošle godine, prosječna je bruto plaća bila realno viša za 3,4 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za listopad iznosila 34,55 kuna, a bruto 46,73 kune.

U listopadu je prosječna neto satnica bila za 10,6 posto niža nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 0,4 posto.

Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila niža za 10,4 posto, a na godišnjoj viša za jedan posto.

U listopadu su bila 182 plaćena sata, što je 13,8 posto više nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u zaštitnim i istražnim djelatnostima i djelatnosti zdravstvene zaštite (188), a najmanji broj plaćenih sati bio je u socijalnoj skrbi bez smještaja (164).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram