Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2018

Steve Jobsova bilješka na komadu papira iz 1976. prodaje se za 60,000$

Bilješka koju je na komadu papira u vjerojatno samo 10 minuta napisao Steve Jobs 1976. godine jučer je stavljena na aukciju, a aukcijska kuća procjenjuje da bi je mogli prodati za 60 tisuća dolara.

 

Vrlo je vjerojatno da je riječ o prvom Apple proizvodu

Sadržava 84 riječi i napisana je kemijskom olovkom. Vrlo je vjerojatno da je riječ o prvom Apple proizvodu, jer opisuje Appleovo računalo koje se prodavalo za 75 dolara i za što je Jobs rekao da je „real deal“.

Jobs je tada imao 21 godinu i radio je na osobnom računalu sa Steveom Wozniakom u garaži svojih roditelja te je „bosonog, u donjem rublju i 'hippie' stilu šetao uokolo“ prisjećaju se susjedi.

Job je, nagađaju, tu bilješku pisao za prijatelja koji je razmišljao o kupnji Applea. Također je naveo i neke glavne značajke poput zaslona s punim CRT terminalom, koji je u to vrijeme bio revolucionaran.

Godinu dana prije no što je proizveden Apple II, koji je zaslužan za njihov proboj na svjetsko tržište i današnji ugled, Jobs je još uvijek ručno pisao oglase, a pet godina kasnije postaje multimilijunaš i IBM ulazi na tržište osobnih računala.

Između ostalih predmeta povezanih s Appleom koji se jučer prodavali na privatnoj međunarodnoj aukciji, komad papira je ipak privukao najviše pažnje, što možda i ne iznenađuje toliko jer je 2011. godine potpisani dokument za osnivanje tvrtke Apple na aukciji prodan za više od 1,5 milijuna dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram