Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2018

Kuće su u prosjeku 21 posto jeftinije od stanova

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene kuća tijekom studenog zabilježile porast vrijednosti u visini od 0,8 posto.

Usporedimo li ih sa stanovima, koji su i dalje skuplji no kuće, razlika je iznosila gotovo 21 posto. Dubrovnik, s razlikom od 10 posto, i Poreč s 2,5 posto - ostali su, kao i prethodnih mjeseci, rijetki gradovi u kojima su kuće bile skuplje od stanova.

Najveći mjesečni porast zabilježen je u Dubrovniku u kojem su cijene porasle za 5,8 posto, pa se oglašavana vrijednost kvadrata kuće, s uključenom cijenom okućnice, popela na 4145 eura.
Za kvadratni metar kuće u Poreču u prosjeku se tražilo 1911 eura, što je 0,4 posto više no mjesec ranije.

Najveća razlika u cijenama tijekom studenog je na oglasniku Crozilla.com zabilježena u Bjelovaru u kojem su kuće bile preko 44 posto jeftinije od stanova, a zatim i u Osijeku u kojem razlika iznosi 39 posto, te u Varaždinu 36,3 posto.
Prosječna oglašavana cijena kuća u Bjelovaru je iznosila tek 434 eura po kvadratu, što je 0,9 posto manje no mjesec ranije. U Osijeku su njihove vrijednosti porasle za 1,2 posto, dok je cijena kvadrata iznosila tek 587 eura. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su kućama u Varaždinu cijene u prosjeku porasle za 0,6 posto, a za kvadrat se tražilo 713 eura.

U Zagrebu su kuće imale gotovo 34 posto niže cijene no stanovi, a kvadratni je metar u prosjeku oglašavan po 1261 euro, što predstavlja mjesečni porast od 0,7 posto.

U Slavonskom se Brodu za kvadrat kuće tražilo 634 eura, što je gotovo 21 posto manje od cijene stana. Vrijednosti tamošnjih kuća na mjesečnoj su razini pale za 0,3 posto, jednako koliko i u Senju u kojem su bile 25 posto jeftinije od stanova, a cijena im je u prosjeku iznosila 1195 eura po metru kvadratnom.

Niže mjesečne vrijednosti u visini od 0,9 posto zabilježene su u Umagu u kojem se za kvadratni metar kuće tražilo 1877 eura što je 7,8 posto manje od prosječne cijene tamošnjih stanova.

U Opatiji su cijene kuća pale za 1,1 posto, pa se vrijednost njihovih kvadrata spustila na 2216 eura, a to je gotovo 25 posto manje od oglašavane cijene stana. Slična je razlika u cijenama kuća i stanova zabilježena i u Šibeniku, gdje se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 1529 eura, što je 0,1 posto manje nego mjesec ranije.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su u Zadru kuće bile oko 23 posto jeftinije od stanova. Njihove su mjesečne vrijednosti u studenom porasle za 0,5 posto, a cijena kvadratnog metra, s uključenom okućnicom, iznosila je 1698 eura.

Cijene splitskih kuća porasle su na mjesečnoj razini za 3,8 posto i popele se na 2417 eura po kvadratu. Tamošnje su kuće tijekom studenog bile oko 15 posto jeftinije od stanova, a takva je razlika u cijenama zabilježena i u Rijeci u kojoj se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1229 eura što je 0,8 posto više no mjesec ranije.

U Puli su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,3 posto, pa se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 1459 eura što je 13,1 posto manje od cijene stana.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram