Zatvori
Poslovni Puls
30/11/2018

Kupce ne zanimaju nekretnine van okvira realne cijene

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su cijene stanova tijekom listopada dodatno porasle:  na mjesečnoj su razini zabilježene 0,3 posto više vrijednosti, te porast od 6,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Usporedimo li ih s cijenama iz listopada 2016. godine zabilježeni porast iznosi 12,8 posto, te 14,6 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

Najveći mjesečni porast zabilježen je u Dubrovniku u kojem su vrijednosti stanova porasle za 3,1 posto. Cijena tamošnjeg kvadratnog metra, prema podacima oglasnika Crozilla.com, iznosila je 3785 eura što je 0,7 posto više no lani.
Rijeka bilježi mjesečni porast od 2,4 posto i godišnji od 2,1 posto, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1479 eura.
1 posto više mjesečne, te 0,7 posto godišnje vrijednosti zabilježene su u Umagu u kojem je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 2023 eura po kvadratu.

Za kvadratni metar stana u Zagrebu u prosjeku se tražilo 1892 eura, što je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, 0,8 posto više no mjesec ranije, te 9 posto više no lani.

Mjesečni porast od 0,5 posto bilježi Pula u kojoj je cijena kvadrata iznosila 1670 eura, što je 19,5 posto više no prošle godine, te Senj gdje su cijene na godišnjoj razini porasle za 17,6 posto, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1527 eura.

U Splitu, Zadru i Varaždinu vrijednosti stanova su na mjesečnoj razini porasle za 0,4 posto.
Split bilježi gotovo 17 posto više cijene no lani u istom mjesecu, a za kvadratni se metar u prosjeku tražio 2841 euro. U Zadru je tijekom listopada prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra stana iznosila 2167 eura, što, prema podacima oglasnika Crozilla.com, pokazuje porast od 14,5 posto.
Varaždin na godišnjoj razini bilježi 1,7 posto više cijene, pa se za kvadratni metar tamošnjih stanova u prosjeku tražilo 1128 eura.
Blaga promjena od 0,1 posto zabilježena je u Opatiji gdje je cijena kvadratnog metra iznosila 2940 eura što je 0,5 posto manje no lani.Niže mjesečne vrijednosti


Tijekom listopada se na oglasniku Crozilla.com našlo i onih gradova u kojima su zabilježene niže mjesečne vrijednosti.
Osim najvećeg mjesečnog pada cijena od 2,3 posto, Šibenik ujedno bilježi i najveći godišnji porast od čak 26 posto, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1994 eura.
U Poreču su cijene tijekom listopada bile za 0,2 posto niže no mjesec ranije, te ujedno i 6 posto više nego lani, pa se za kvadrat tražilo 1867 eura.  
U Slavonskome Brodu cijene su bile 1 posto niže no mjesec ranije, te 6,3 posto niže no lani, te su se spustile na 798 eura po kvadratnome metru.
Pad od 0,7 posto na mjesečnoj razini, te godišnji porast u jednakom postotku zabilježeni su u Osijeku u kojem se za kvadrat stana tražilo tek 963 eura.
Najveći godišnji pad iznosi 11,5 posto, a prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježen je u Bjelovaru. Vrijednosti tamošnjih stanova pale su i na mjesečnoj razini i to za 0,3 posto, pa je njihova cijena u prosjeku iznosila 739 eura po metru kvadratnom.

Kupci očekuju korekciju cijena

 

Unatoč velikoj potražnji za nekretninama, razlika između oglašavanih i realiziranih cijena i dalje se javlja. Naime, kupci gotovo uvijek očekuju korekciju cijena, čak i kada su one u realnim okvirima: „Prosječne cijene nekretnina su porasle, ali mi smo poznati po napuhavanju vrijednosti, pa se ne prodaju nekretnine s nerealno postavljenim cijenama.“ - rekao ja za Crozilla.com Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla, te dodao kako kupac, u pravilu, uvijek očekuje korekciju postavljene cijene, pa će ona biti veća ukoliko je cijena u startu postavljena previsoko. „Tamo gdje je ponuda manja, a potražnja veća, naravno nije toliko lako korigirati cijenu na niže prilikom kupnje nekretnine, ali kupci i dalje ne plaćaju nešto što je van okvira realne cijene. Kod nekretnina kojima su se u dogovoru s nama postavile realne tržišne cijene, uzevši u obzir sve parametre (lokaciju, mikrolokaciju, raspored, stanje nekretnine), korekcija se radi od 5-10 posto.“

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram