Zatvori
Poslovni Puls
17/11/2018

14 činjenica koje možda niste znali o J.K. Rowling svijetu Harry Pottera

Svijet kreiran oko Harry Pottera spisateljice J.K. Rowling je ogroman i stalno se nadopunjuje. U tom svijetu nalazimo knjige, filmove i različite materijale koji nam otkrivaju nove dijelove priče.

Postoje mnogi detalji oko stvaranja knjiga, snimanja filmova i ostalih sadržaja vezanih za Harry Potter svijet, a koje Rowling postupno otkriva. Tako je, primjerice, svijet „Čudesnih zvijeri“ u knjizi temeljen upravo na nekoliko minornih informacija o Newtu Scamanderu. Pottermore je također jedan od primjera dodatnih informacija koji predstavlja sveobuhvatnu enciklopediju u kojoj J.K. Rowling objašnjava pojedine detalje iz čarobnog svijeta Harry Pottera.

Stoga, za sve fanove otkrivamo neke od najzanimljivijih detalja iz Harry Potter svijeta.

  1. U prvom dijelu serijala „Harry Potter i kamen mudraca“ Harry otkriva da je bogat nakon što posjeti Gringotts banku. Ipak, knjiga ne objašnjava porijeklo tog bogatstva. No, Rowling otkriva kako bogatstvo potječe još iz 12. stoljeća kada je Harryjev predak Linfred of Stinchcombe stvorio farmaceutsko carstvo, a koje je kasnije nastavio i Harryjev djed, učetverostručivši bogatstvo tzv. napitkom za kosu.
  2. Gringotts razmjenjuju čarobnjački i bezjački novac jer je to jedini način da čarobnjaci rođeni u bezjačkim obiteljima budu u mogućnosti kupiti čarobne štapiće kod Ollivandera.
  3. Jedan od likova iz knjige postojao je i u stvarnom životu, a riječ je o Nicolasu Flamelu, alkemičaru i tvorcu kamena mudraca, čarobnog predmet koji je osobi mogao dati besmrtnost. U stvarnom životu, Nicolas Flamel bio je francuski učenjak i prodavač knjiga koji je živio u 14. i početkom 15. stoljeća. Nakon njegove smrti, dobio je status alkemičara koji je tajno postigao besmrtnost. Rowling je o toj inspiraciji više pisala u Pottermore enciklopediji, gdje je spomenula kako je Flamel pohađao francusku školu čarobnjaštva Beauxbatons u njenoj verziji njegovog života.
  4. Za scene snimane u knjižnici korištene su zelene rukavice koje su u post produkciji bile izbrisane kako bi se stvorio dojam da knjige same lebde prostorijom.
  5. Kada je riječ o nazivima čarolija, J.K. Rowling ih je uglavnom osmišljavala slično riječima na latinskom jeziku. Pa tako „Accio“ primjerice, zvuči kao „accerso“, što znači „ pozvati ili dohvatiti“. „Wingardium Leviosa“ nastalo je od riječi „wing“ (referirajući se na let“); „ard“ (iz latinske riječi „aardus“, što znači podignuti) i „levi“ (što znači „dizati“).
  6. Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore ima točno značenje za svako od njegovih imena. Rowling je poznata po svojim pamtljivim imenima čarobnjaka. Mnogo je vremena uložila kako bi ih osmislila i svaki od imena odnosi se na neka dublja značenja za svaki lik. Dumbledore, kao lik s najviše imena, najbolji je primjer za ovo.

„Albus“ na latinskom znači bijelo, što bi mogao biti simbol ili se samo odnositi na njegovu bradu. „Percival“ bio je jedan od viteza kralja Artura koji je sjedio za okruglim stolom i išao u potragu za izgubljenim gralom. „Wulfric“ moglo bi se odnositi na britanski lik Wulfrica od Huselburyja iz 12.stoljeća, koji je bio poznat kao čudotvorac. Zatim „Brian“, često se misli da je izvedeno iz stare keltske riječi koja otprilike znači „plemenit“.

„Dumbledore“ je jedino ime o kojem je Rowling eksplicitno raspravljala. To je naime stara engleska riječ za bumbara. „Budući da Albus Dumbledore jako voli glazbu, uvijek sam ga zamišljala kao nekog tko zuji sam sebi", izjavila je Rowling u jednom intervjuu 1999.

  1. Jedna od istaknutijih stvari u „Harry Potter“ filmovima i knjigama su gozbe u velikoj dvorani Hogwartsa. Čini se da su 'Shepherd' pita, 'Yorkshire' puding i sok od bundeve bili posluženi za svaki obrok, a za snimanje scena gozbe u dijelu „Harry Potter i plameni pehar“, većina jela je bila uistinu skuhana kako bi se dobio što realniji dojam. Dok je općenito hrana u filmu bila umjetna i izrađena od smole.
  2. U svim snimljenim filmovima čak četiri sove bile potrebne za ulogu Hedwiga, Harryjeve sove. Isto tako je 12 štakora je igralo ulogu Scabbersa, Ronovog ljubimca, četiri mačke su bile potrebne za Hermionenog ljubimca, a devet napuljskih mastifa se koristilo za ulogu Fanga, Hagridovog psa.
  3. Još jedna od značajki čarobno dvorca su i pokretni portreti. Neki od njih su bili od većeg značaja kao 'Fat Lady' u dijelu „Harry Potter i zatočenik Azkabana“ koju je glumila komičarka Dawn French. Dok su druge portrete činili producenti samog filma, koji su na neki način željeli ostati besmrtni i zapamčeni na ekranima.
  4. Obitelj Black je jedna od najstarijih i najvažnijih u čarobnjačkom svijetu. Kao najpoznatiji likovi iz te obitelji su Sirius Black, Harryjev kum koji je ujedno i u srodstvu s Voldemortovom ženskom desnom rukom, Bellatrix Lestrange, također Regulus Arcturus Black, koji je pokušao uništiti Voldemorotov Horcrux te Phineas Nigellus Black, bivši ravnatelj Hogwartsa. Poveznice unutar te obitelji nisu bile definirane u knjigama sve do snimanja dijela filma „Harry Potter i red Feniksa“ kada je J.K. Rowling raspisala cijelo obiteljsko stablo obitelji Black jer je dizajnerica Miraphora Mina tu tapetu željela uključiti u jednu od scena u filmu.
  5. Pramenovi kose, kosti i crijeva životinja iz lokalnih mesnica korišteni su kao sastojci u staklenim bočicama u učionici Snapeovih napitaka. Soba se također proširivala između filmova kako bi se stvorilo mjesta za dodatne napitke u sljedećim nastavcima filma.
  6. Ako govorimo o povezanosti Newta Scamandera, čiji je lik u „Fantastičnim zvijerima“ glumio Eddie Readmayne, i Hogwartsa, pripadao je kući Hufflepuff. U filmu ste mogli primijetiti njegov šal crne i oker boje koje su ujedno i boje Hufflepuffa.
  7. Colin Farrell izjavio je za SFX Magazine da je veliki fan „Harry Potter“ filmova, no da nikada nije pročitao niti jednu knjigu prije no što je pročitao scenarij za film „Fantastične zvijeri i gdje ih naći“.
  8. Jamie Waylett, koji je glumio Crabbea, 2009. je proglašen krivim zbog uzgoja marihuane u svojoj kući. Nakon tog incidenta, Warner Bros je njegovu ulogu u priči zamijenio s Blaiseom Zabinijem, drugim učenikom Slytherina kojeg je glumio Louis Cordice. Iako je imao dio u samo jednoj sceni, njegova je uloga bila iznimno važna, a dogodila se u trenutku kada su se on, Goyle i Malfoy borili protiv Harryja, Rona i Hermione u 'sobi zahtjeva' (Room of Requirement) te ju na kraju uništili.
TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram