Zatvori

Što je digitalni marketing?

Društvene promjene nalažu promjene u digitalnom marketingu, umjesto masovnog, takozvanog tradicionalnog pristupa potrošaču, sve veću važnost ima prilagođeni odnosno individualizirani marketing. Novi marketing usmjeren je pojedinačnom pristupu masi individualaca, potrebno je pratiti trendove masa i prilagođavati im pristup. Google kao najveća tražilica na svijetu sve više prilagođava algoritme kako bi svakom korisniku pružila jedinstven pristup. U 2014. godini Google je izbacio 15 ažuriranja algoritama od kojih su najzapaženiji i najutjecajniji na rezultate pretraživanja (SERP engl. Search engine result page) Google Panda i Penguin. Kako bi se držao korak s promjenama u digitalnom marketingu, potrebno je prilagođavati marketinšku strategiju Googleovim algoritmima, pratiti marketinške trendove i razvijati marketinški plan.


Ako se web stranica ne nalazi na prvoj stranici rezultata tražilice vrlo je mala vjerojatnost da će ta stranica prodavati svoje proizvode ili usluge. Ne vrijedi uvijek, ali nepisano je pravilo da prva tri mjesta na prvoj stranici rezultata tražilice ostvaruju najveću prodaju, dok ostali konkurenti zaostaju za njima.

SEO optimizacija

Prijeteće i poticajne promjene

Sve promjene koje nam donosi online marketing mogu biti prijeteće ili poticajne, ukoliko proaktivno djelujemo na promjenu potaknut ćemo razvoj našeg proizvoda, ako ne reagiramo javlja se opasnost od gubitka kupaca. Potrebno je razvijati dugoročne odnose s kupcima, širiti svoje znanje o njima, unaprijeđivati tehnologiju, pozvati ih na sudjelovanje u dizajnu proizvoda, nastojati razumjeti njihovo ekonomsko stanje. Uz prisustvo moderne tehnologije danas je moguće kupcima pružiti jedinstven pristup s bilo kojega mjesta u bilo koje vrijeme. Kupci jednostavnije dolaze do informacija o proizvodima te samim time pronalaze velik broj konkurentskih proizvoda i/ili usluga, dok poslovni subjekti lakše dolaze do novih kupaca i istovremeno mogu opsluživati postojeće kupce koristeći se bazama podataka. Vrlo je važno biti dostupan kupcu 24 sata dnevno, 365 dana u godini putem telefona, video veze ili e-maila.

Tradicionalni marketing
Marketing

Prema Ljušić R. i Meler M.:

“Riječ marketing je posuđenica anglosaksonskog porijekla – engl. market znači tržište; plasirati na tržište, prodavati, dok je nastavak -ing glagolski nastavak na osnovu čega se dobije glagolska imenica marketing.”

Dr. Philip Kotler kaže:

“Marketing je neophodan svakoj organizaciji, tvrtki ili web stranici. Bez marketinga gotovo je nemoguće pristupiti tržištu te se pozicionirati na istom. Kako bi se pratio razvoj marketinga, potrebno je izjednačavanje marketinga s prodajom, odvojeno planiranje te prodaja proizvoda umjesto razumijevanja i udovoljavanja stvarnim potrebama kupaca, naglasiti pridobivanje kupaca, a ne brigu o njima, nastojati zaraditi na svakoj transakciji te odrediti cijene temeljene na povećanju troškova.”

Postoji više definicija samoga marketinga, u ovoj objavi navest ću neke od njih.

Prema dr. Philipu Kotleru:

“Marketing je znanost i umjetnost istraživanja, stvaranja i dostavljanja vrijednosti kako bi se zadovoljile potrebe ciljanog tržišta i postigao profit. Marketing prepoznaje neispunjene potrebe i želje. Definira, mjeri i kvantificira veličinu neovisnog tržišta i potencijala profita.“

Prema Peteru Drucker-u:

“Marketing je nezaobilazna, jedinstvena poslovna funkcija.”

H.I.M. Convers ga definira kao:

“… uključivanje svih tokova poslovnih aktivnosti koje obuhvaćaju tok roba i usluga između proizvođača i potrošača.”

Digitalni marketing

Što je digitalni marketing?

Posljednji i najbrže rastući oblik marketinga uključuje online kanale i elektroničko poslovanje.Online marketing provodi se kroz interaktivne online računalne sustave uz koje su prodavači s potrošačima elektronski povezani. Online marketing forma je izravnog odnosno direktnog marketinga provedenog kroz interaktivne online računalne servise. Online marketingom prodavači i korisnici povezani su dvosmjerno.

Društvene mreže

Internetom korisnici mogu slati e-mailove te na taj način komunicirati s bilo kim bilo gdje, kupovati proizvode, pristupiti vijestima, receptima za razna jela te informacijama o poslovnim subjektima. Broj internetskih stranica svakim je danom u porastu, a pomoću interneta jednostavno je dostaviti usluge korisnicima izvan granica naše zemlje. Online marketing sastoji se od:

Online kupovina

U knjizi “Principles of Marketing” autor Philip Kotler navodi:

“Kako je popularizacija televizije naštetila medijskoj sceni prije 60 godina, tako je ekspanzija interneta potisnula sve ostale medije. Elektronička tržišta su „tržišni prostori“ na kojima prodavači nude svoje proizvode i servise u elektroničkom obliku, a kupci traže informacije, identificiraju što žele i naručuju uz pomoć kreditnih kartica ili ostalih oblika elektroničkog plaćanja.”

Izrada web stranice jedan je od osnovnih uvjeta za digitalni marketing. Nije važno biti uključen na svim kanalima komunikacije, već dobro raditi na onima koje smo odabrali.

Ciljevi digitalnog marketinga su:

  • povećati vrijednost
  • povećati prodaju
  • povećati broj posjeta web stranici
  • povećati angažman klijenata
  • povećati lojalnost klijenata
  • pravovaljano informirati potencijalne i sadašnje klijente
  • komunicirati i približiti se klijentima
  • optimizirati oglašavanje.

Digitalni marketing može dobro funkcionirati za gotove sve djelatnosti, bez obzira što prodajete. Vrlo je važno napomenuti kako je potrebno prilagoditi strategiju digitalnog marketinga poslovanju. Pri odabiru kanala izaberite one koji najbolje odgovaraju vašim potrebama, a ako ne znate odakle krenuti, obratite se Markething timu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram