Zatvori
Poslovni Puls
04/11/2018

Zašto Bill Gates i Jeff Bezos i dalje sami peru svoje suđe?

Vrijednost kuće Bill Gatesa je 125 milijuna dolara. Jeff Bezos zarađuje milijarde dolara na Amazonovoj burzi kako bi ostvario svoj san da ljudi mogu ići u svemir s njegovom kompanijom Blue Origin koja je zadužena za izgradnju rakete. S obzirom na navedeno očito je da su obojica u mogućnosti zaposliti nekoga tko će im svakodnevno prati posuđe.

No, oba milijardera i dalje inzistiraju na tome da oni peru svoje posuđe

Tako se Bezos, još 2014. godine u jednom od intervjua, našalio kako on svaku večer pere posuđe te da je uvjeren kako je to najprivlačnija stvar koju on radi. Sličnu izjavu dao je i Gates za Reddit AMA iste godine.

Mnogi će promisliti kako je to ludo, no znanost je pokazala kako postoje dobri razlozi zašto čak i najzaposlenije i najbogatije osobe žele raditi neke dosadne svakodnevne obveze i zašto bismo trebali ponovo promisli što to korisno iz takvih poslova može proizaći.

Iako je možda teško za povjerovati, istraživanja su pokazala kako svakodnevne obveze poput pranja posuđa ili stavljanja odjeće na sušenje može ozbiljno potaknuti osjećaj sreće ako se to radi na pravi način.

Osim istraživanja čak su i meditacijski učitelji navodili kako svakodnevni poslovi mogu potaknuti unutarnju ljepotu i smiriti misli.

 

Pranje posuđa pruža mogućnost da zaboravite na sve probleme s kojima se suočavate i budete prisutni u trenutku u kojem jeste

Zamislite tako da ste milijarder koji vodi jednu od najdinamičnijih kompanija. Zamislite potrebu za stalnim donošenjem odluka, kognitivne potrebe, postojanje stresnih situacija i stalnu brigu za budućnošću. Svakome je naime potreban odmor, bez obzira koliko pametni i uspješni bili. Pa tako pranje posuđa pruža mogućnost da zaboravite na sve probleme s kojima se suočavate i budete prisutni u trenutku u kojem jeste.

No to nije jedina korist koju imate, tada se također možete i prepustiti sanjarenjima i iako čudno zvuči, opustiti misli. Čak i kreativni stručnjaci navode kako baš te jednostavne svakodnevne obveze omogućavaju mozgu da dođe do nekih najinovativnijih ideja (zato vam najbolje ideje dolaze na pamet kada se tuširate).

Prema tome, iako možda mrzite slagati odjeću ili prati posuđe, činjenica je da upravo svi vrlo bogati poduzetnici upravo te svakodnevne obveze doživljavaju kao vrijedne prilike da ponovo probude svoju kreativnost.

Ovakva istina zasigurno neće učiniti to da skačete od sreće kada sljedeći put budete morali ribati zaprljano posuđe, no barem bi vas trebalo natjerati da promislite izvlačite li najviše iz situacije u kojoj se nalazite i obavljanja dosadnih svakodnevnih poslova.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram