Zatvori
Poslovni Puls
13/10/2018

Twitter još uvijek ima ogromnih problema sa fake news-ima

Prema izvješću Knight Foundation-a objavljenog u četvrtak, stotine tisuća Twitter računa koji su proširili lažne vijesti i dezinformacije prije predsjedničkih izbora 2016. godine još uvijek su aktivni na web stranici, „tweetajući“ o drugim lažnim vijestima i zavjerama više od milijun puta dnevno.

 

80% Twitter računa koji su prenosili lažne vijesti za vrijeme kampanje su i dalje aktivni

Istraživanje koje je provelo sveučilište George Washington otkrilo je kako čak 80% Twitter računa koji su prenosili lažne vijesti za vrijeme kampanje su i dalje aktivni. Analizirali su preko 10 milijuna tweetova na 700 000 računa kako bi bolje razumjeli kako se taj lažni ekosustav na Twitteru razvijao posljednje dvije godine.

Istraživanja su pokazala kako najveći broj lažnih i obmanjujućih tweetova povezan je s otprilike 10 web stranica, uključujući i The Gateway Pundit i Truthfeed. Taj trend je uglavnom ostao ne promijenjen od 2016. Osim toga, oko 60 posto korisničkih računa koji su dijelili lažne vijesti istraživači su procijenili kao automatizirane račune. Računi su bili međusobno povezani, te su učestalo i intenzivno djelovali jedan na drugi i postove koji se objavljuju.

Sam Gill, potpredsjednik u Knight Foundation-u, izjavio je kako se nada da će ovi dobiveni rezultati pomoću u informiranju javnosti o lažnim vijestima i najboljim načinima rješavanja tih problema. Bio je uistinu optimističan glede dijela istraživanja koje je pokazalo da upravo agresivnijim djelovanjem na korisnike, koji šire te lažne informacije, može se djelovati na smanjenje njihovog širenja putem Twittera.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram