Najviša ponuda za Banksyjevu sliku „Djevojčica s balonom“ došla je na 1,4 milijuna $ na Sothebyjevoj aukciji ovog vikenda. No, ono što se dogodilo nekoliko trenutaka nakon što je ponuda prihvaćena mnoge je ostavilo bez daha. Naime, u trenutku kada se slika trebala izvaditi iz okvira i predati vlasniku, izašla je u potpunosti izrezana u uske trake.

 

Vrijedi li izrezana slika sada više ili manje?

Kako je rezač postavljen unutar okvira, kada i zašto, postala je glavna rasprava. Takav neviđeni kraj aukcije, koja se dogodila u petak navečer u Londonu, ostavio je jedno vrlo zanimljivo pitanje: Vrijedi li izrezana slika sada više, ili manje?

Ono što je sigurno jest da Banksyjeve ilustracije nisu samo njegova umjetnost, nešto što je započelo grafitima na ulici danas je umjetnička izvedba. Kolekcionari su i dalje spremni platiti veće iznose novca za sliku, a slava i kulturni utjecaj umjetnika rezultat su onog što možemo nazvati Banksyjevim iskustvom.

U ovom trenutku Banksy nije samo osoba, već brand, pa s obzirom na to mnogi poduzetnici mogu naučiti dosta od ovakvo hrabrog umjetnika. Ako se želite na bilo koji način istaknuti, potrebno se pomaknuti s mjesta i učiniti nešto što nitko do sada nije.

Mnogi sada tvrde da je sve bilo scenirano do strane Banksya i aukcijske kuće

Josh Gilbert, umjetnik i majstor iz Chicaga, tvrdi da je sve zapravo stari mađioničarski trik, te da su Banksy i aukcijska kuća sve iscenirali kako bi slika dobila na većoj vrijednosti.

Zašto sve tvrdi? Detaljno je objasnio u svom postu na portalu Bored Panda:

Guy Notices That Something Doesn’t Add Up In Banksy Shredding, Explains Why It Was FAKE