Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2018

Provjerite gdje se više isplati kupiti kuću, a gdje stan

Iako su cijene kuća oglašavanih tijekom rujna na Crozilla.com zabilježile godišnji porast, u mnogim je gradovima ipak zabilježen pad njihovih vrijednosti.

Osijek, Zagreb, Zadar, Pula, Poreč i Vir – područja su na kojima se tijekom rujna na oglasniku Crozilla.com najčešće pretraživala ponuda kuća za prodaju. Potencijalni strani kupci, od kojih su kuće najčešće pretraživali oni iz Njemačke, Slovenije i Austrije, najveći su interes pokazali za ponudom na području Poreča, Vodica, Vira, Krka i Pule.

 

Kuće preko 20 posto jeftinije od stanova

Usporedimo li ih sa stanovima, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su kuće imale preko 20 posto niže cijene. Najveće su razlike zabilježene u Osijeku u kojem su kuće bile gotovo 40 posto jeftinije od stanova, te u Bjelovaru u kojem je razlika iznosila 39 posto. U odnosu na prošlu godinu, oba grada bilježe pad cijena. U Osijeku se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice u prosjeku tražilo 586 eura što je 2,2 posto manje nego lani, dok Bjelovar bilježi 2,8 posto niže godišnje vrijednosti i cijenu kvadrata od tek 454 eura.

Pad je zabilježen i u Slavonskom Brodu gdje su rujanske cijene kuća bile niže za 4,2 posto i spustile se na 631 euro po kvadratnome metru, što je gotovo 22 posto manje od cijena stanova.

Razlika u cijenama kuća i stanova od 36 posto zabilježena je u Varaždinu u kojem se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 719 eura, a taj je iznos, prema podacima oglasnika Crozilla.com, 6,5 posto veći nego prošle godine.

Kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Zagrebu je oglašavan po 1245 eura što je 3 posto više nego lani, a u usporedbi s cijenom stanova manje je za 33,7 posto.

Najviše su cijene i dalje ostale u Dubrovniku u kojem se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 3799 eura. U usporedbi sa stanovima, tamošnje su kuće bile skuplje za 3,5 posto.

Poreč je i tijekom rujna, uz Dubrovnik, ostao jedini grad u kojem su kuće bile skuplje od stanova, a razlika je iznosila 2,3 posto. Za kvadratni metar tamošnjih kuća u prosjeku se tražilo 1914 eura, što u usporedbi s prošlom godinom predstavlja porast od 5,4 posto.

Prema podacima oglasnika Crozilla.com prosječna tražena cijena kuća u Splitu je tijekom rujna iznosila 2278 eura po kvadratnome metru, što je 11,4 posto više no lani.

Gotovo 24 posto jeftinije od stanova, po cijeni od 2241 euro po kvadratnome metru, oglašavane su kuće na području Opatije, a njihove su vrijednosti 1,4 posto niže no lanjske.

Blaga godišnja promjena od 0,2 posto zabilježena je u Rijeci u kojoj je cijena kvadrata iznosila 1230 eura, što je gotovo 15 posto niže od cijene stanova.
U Puli se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 5,4 posto više no lani, pa je njihova prosječna cijena iznosila 1470 eura.

Šibenik bilježi godišnji porast od 6,3 posto i cijenu kvadratnog metra od 1525 eura.

U Zadru su, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, kuće bile 6,5 posto skuplje nego lani, a cijena kvadratnog metra, s uključenom cijenom okućnice popela se na 1693 eura, što je u usporedbi sa stanovima, 21,5 posto niže.

Pad cijena u visini od 7,2 posto na godišnjoj je razini zabilježen u Senju u kojem se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 1154 eura, dok su stanovi u tom gradu bili 24 posto skuplji nego kuće.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram