Zatvori
Ana Rotim
16/09/2018

Mogu li influenceri biti još popularniji?

Postoje li još neke osobe koje nisu čule za influencere?

Novo zanimanje koje je poharalo moderno doba nema previše veze s time zna li osoba plesati, pjevati, svirati ili ima neki drugi skriveni talent, potrebno je samo doktorirati društvene mreže i naučiti kako dobro iskoristiti sve njihove tajne. Naravno, pritom dobro zainteresirati i zabaviti svoje sljedbenike, uslikati genijalne fotografije i redovito, ali ne prečesto, objavljivati sadržaj kako ne bi previše mučili svoje sljedbenike. Sigurno je samo jedno, odlično hendlanje društvenih mreža u tom slučaju više nije hobi, već postaje posao.

Više ne možemo govoriti o influencerima kao novoj pojavi na tržištu, barem ne na području marketinga ili komunikacijskih usluga. Postali dio svakodnevnice, a nakon nekoliko godina definitivno najpopularniji način oglašavanja proizvoda, usluga, a uz sve to promoviranja određenog načina života.

Za influencera posebna dobna granica ne postoji, niti je bitno kojeg je osoba spola.Niti interesi nisu toliko bitni jer posla ima za sve. Čini se kako je hrvatsko, relativno malo tržište, zasigurno prenapućeno infuencerima, ipak dovoljno veliko da se svi dobro snalaze, imaju posla i dobro plivaju u tim vodama. Unatoč tome što mnogi influenceri gledaju to kao svoj posao i jedini oblik prihoda, komunikacija i suradnja znaju stvoriti velik problem kako za klijenta i agenciju, tako i za samog influencera.

 

Nove influencer platforme

Upravo tako došlo je do potpuno novih platformi koje te iste influencere povezuju, transparentno komunicirajući cijene prema potencijalnim klijentima i tvrtkama koje žele suradnju s dotičnim influencerom. Na ovim prostorima prva slična platforma jest JoomBoos, koji povezuje mlade ljude koji prvenstveno zarađuju preko svojih YouTube kanala. Zajedno s tom platformom kroz mjesece i godine rada stvorili su od sebe brand, pa suradnja s njima zna koštati do nekoliko desetaka tisuća kuna.

Godine iskustva u marketingu, ali i svijetu biznisa, onim najpoduzetnijim i najpoznatijim stvorio je priliku da grade svoje vlastite platforme i na taj način okupljaju najuspješnije i najpoznatije influencere, pa će se uskoro i kod nas na tržištu pojaviti sličan koncept. Ideja naravno jest povezivanje influencera s tvrtkama, ali i kristaliziranje čitavog tog „sivog područja“ i procesa koje se često javlja pri suradnjama.

Dakle, ponuditi toj novoj grani u marketingu jedan jasan i transparentan način komunikacije i surađivanja. Problem je upravo u tome, kao i kod svake suradnje, tako i kod influencera, što uvijek može doći do problema pri potpisivanju ugovora, izvršavanju zadataka kojima stranke ugovor veže, ignoriranje isplata honorara, a naposlijetku i tužbama.

Pojava novih platformi, ali i prihvaćanje influencera, stvorit će pozitivnu i jednostavniju komunikaciju. S naglaskom da će problemi pri isplatama i rokovima biti zaboravljeni. Nove uspješne suradnje gradit će se profesionalnom i staloženom komunikacijom, sadržavat će jasne i detaljnije ugovore, precizne i realistične rokove. Na kraju krajeva želja svakog jest da odnos influencer – agencija – klijent bude u najboljim mogućim odnosima, a cilj suradnje je odraditi product placement na dobar način ili izgraditi brand awareness.

Unatoč prognozama da će trend influencera nestati jednako brzo kako se i pojavio, izgleda da će postati sve jači i jači. Influenceri koji kvalitetno rade svoj posao i zauzeli su važnu poziciju u advertising svijetu tako skoro je neće prepustiti nekom drugom. A oni koji su to prepoznali i odlučili iz toga stvoriti pravu biznis platformu napravili su pravi korak u budućnost.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram