Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2018

Otok Rab ostvario dva milijuna noćenja turista

Otok Rab i ove je sezone jedna od najdražih destinacija za turiste pa je tako do 3. rujna ostvario dva milijuna noćenja, dan ranije nego prošle godine. U prvih devet mjeseci najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, njih ukupno 1.127 milijuna, što je više od polovice cjelokupnog broja noćenja. Slijede kampovi s više od 382 tisuća  ostvarenih noćenja, hoteli s gotovo  309 tisuća, dok su preostala noćenja ostvarena te u ostalim vrstama smještajnih objekata.

 

Nijemci ostvarili 755 tisuća noćenja

Top pet nacija koje su ljetovale na otoku Rabu do postizanja dvomilijuntog noćenja u 2018. godini su: Nijemci s više od 755 tisuća noćenja, Austrijanci s gotovo 217 tisuća noćenja, Hrvati sa 190 tisuća noćenja, Slovenci s gotovo 160 tisuća noćenja te Mađari sa 157 tisuća noćenja.

Što se tiče dolazaka na otok Rab u prvih devet mjeseci Nijemci i dalje drže prvo mjesto s gotovo  82 tisuće dolazaka, slijede ih Austrijanci s više od 33 tisuće dolazaka, treće mjesto zauzimaju Mađari s gotovo 27 tisuća dolazaka, a slijede ih Talijani i Slovenci s više od 21 tisuća dolazaka.

Ovogodišnji turistički rezultati na otoku Rabu na razini su prošlogodišnjih rekorda. Od 1. siječnja do 3. rujna ostvareno je više od 2 milijuna noćenja (2.012.698) uz porast od 0,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Turisti su se ove godine prosječno na Rabu odmarali osam dana odnosno jedan dan duže nego lani. To je jedan od najvažnijih turističkih pokazatelja koji potvrđuje rast interesa za Rabom kao atraktivnom destinacijom.

 

Dobra je vijest i daljnji porast u broju noćenja u predsezoni

Nikola Grgurić, gradonačelnik Grada Raba, kazao je kako, s obzirom na to da se uspjela zadržati razina rekordne 2017. godine, ovakvi statistički podaci posebno ohrabruju.

“S druge strane, po mojem mišljenju važno je i poticati te omogućavati svim turističkim subjektima njihov razvoj kroz brojne projekte, programe i poticaje Grada, kako bi ulaganjem podizali razinu svoje kvalitete i ponude. Usporedno s ovime, Grad sa svoje strane mora podizati standard cjelokupne infrastrukture. U prilog tome govori i činjenica o visini i značaju svih investicija na području Grada Raba prilikom pripreme ove sezone, a posebno bude optimizam najavljene investicije u narednim godinama. Uvjeren sam da ćemo takvim pristupom postepeno, ali konstantno, rasti, repozicionirati se i još jasnije definirati kvalitetu našeg turističkog proizvoda. U konačnici, na taj ćemo način dostići jedan od naših ciljeva, a to je još bolji financijski efekt za naše sugrađane, ali i gospodarstvo u cjelini“, dodao je Grgurić.

Dobra je vijest i daljnji porast u broju noćenja u predsezoni, što je jedan od ključnih ciljeva turističkih djelatnika.

„Polako jenjava sama «špica» ove turističke sezone, međutim, na otoku Rabu i dalje osjećamo da smo pravo turističko mjesto. Ove se godine na rezultatima vidi naš veliki trud oko ponude u destinaciji zbog koje nam turisti dolaze i izvan glavnog dijela sezone. Naime, raznim manifestacijama, od Uskrsa na Rabu, Mjeseca šparoga, Mjeseca otočne janjetine, 4 islands bike utrke, Big 4 bike utrke, Kantuna, preko Rabske fjere te sada u posezoni Rab Jazz Festa, Underwater Photo Marathona, Kanate te pripreme za Najljepši otočni advent, dajemo turistima mogućnost da dožive destinaciju na najbolji mogući način. Uz to, poslužile su nas i odlične vremenske prilike, koje su vrlo rano stvorile preduvjet za odlične turističke rezultate u predsezoni. Odmičemo se od brojenja noćenja prema tome koliko dugo nam turisti ostaju, jesu li zadovoljni te ostvarenom financijskom rezultatu. Kako nas još čeka i posezona, vidjet ćemo kakav će konačan rezultat biti, ali moram napomenuti da je ova turistička godina brojnim ulaganjima u smještajne kapacitete, od hotela, kampova do privatnih iznajmljivača, nastavak našeg repozicioniranja prema destinaciji više kvalitete u koju dolaze zahtjevniji turisti koji su spremni potrošiti više od prosjeka. Predvodnik smo i u inovativnim turističkim konceptima kao što je tematska plaža «Monty's Dog Beach and Bar»“, ističe Ivana Matušan, direktorica Ureda TZG Rab.

 

Hrvati su na 5. mjestu sa 6,5% ostvarenih turističkih noćenja

“Na području Lopara bilježimo turistički rast od jedan posto u odnosu na lani, unatoč smanjenju smještajnih kapaciteta u autokampu. Nešto manje turističkih noćenja ostvareno je u hotelima (5%), dok kampovi bilježe porast broja noćenja od 3%, a obiteljski smještaj 1%. U Loparu je 2016. prvi puta prebačena brojka od 700.000 turističkih noćenja, u 2017. ih je ostvareno preko 750.000, tako da u planu za 2018. nije bio imperativ ponovno povećanje turističkog prometa već iskorak u kvaliteti turističke ponude. Najbrojniji turisti su tradicionalno Njemci sa 40% ostvarenih noćenja, slijede ih Austrijanci i Mađari s po 11%, Slovenci s 8%, a Hrvati su na 5. mjestu sa 6,5% ostvarenih turističkih noćenja”, nadovezao se direktor TZO Lopar, Marin Mušćo.

Rezultate je komentirao i Josip Borić, načelnik Općine Lopar i predsjednik TZ Općine Lopar:

“Veseli nas podatak da smo u 2018. godini dan ranije nego prošle rekordne godine u Općini Lopar zabilježili 700.000 noćenja. To pokazuje da turizam u Loparu ima prostor za godišnji napredak prije svega u danima popunjenosti smještajnih objekata i još većoj kvaliteti smještajnih objekata. Posebno veseli rezultat znajući da je Valamar Imperial na području općine Lopar smanjio kapacitete u Autokampu San Marino, a zabilježio ukupan rast noćenja, što dokazuje da se isplati ulaganje u sadržaj i kvalitetu. Veseli i činjenica da privatni smještaj povećava broj noćenja što znači i ukupno veće prihode naših građana. Podatak da u općini Lopar imamo oko 10200 smještajnih jedinica na 1263 stanovnika pokazuje turističku snagu naše općine po čemu je u samom vrhu na čitavom prostoru RH i na Kvarneru. Kada vam u mjesto dođe devet puta više turista nego li što ima stanovnika, jasan je napor koji mora održati sveukupna prometna i komunalna infrastruktura. Ovo će biti još jedna rekordna sezona i polako kreću pripreme za sljedeću.”

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram