Zatvori
Poslovni Puls
11/09/2018

Je li reputacija Nike ugrožena nakon posljednje PR krize?

Nike je prošli vikend riskirao sa svojom novom reklamom pripovijedanom od strane Colina Kaepernicka te su reakcije o nastaloj situaciji pomiješane s pomalo sukobljenim porukama o tome kako će ovakva reklama dugoročno utjecati na marku. Oglas koji je bivšeg igrača NFL-a učinila glavnim licem Nikeove nove “Just do it” kampanje zapalilo je vatru a društvenim mrežama. Primijećen  je Nikeov rizik prilikom postavljanja upravo ove reklame gdje su se pojedini kritičari pozvali na bojkot marke.

 

Donald Trump zatražio da se igrači koji su sudjelovali u prosvjedu otpuste

Kaepernik je bio prvi NFL igrač koji je 2016. godine za vrijeme nacionalne himne klečao u znak protesta na rasnu nejednakost i policijsku brutalnost. Za kritičare je taj prosvjed bio znak nepoštivanja vojske pa je predsjednik Donald Trump zatražio da se igrači koji su sudjelovali u prosvjedu otpuste.

Tada je također provedeno istraživanje od strane Morning Consulta na 8 000 Amerikanaca – 1 700 ih je ispitano prije samog oglasa, a ostatak nakon -  pa se anketom otkrilo kako je naklonost Nike-u pala za 34 boda, na 35 sa 69 koje je imala prije puštanja oglasa u javnost.
Morning Cosult dakle, stalno prati reputaciju marki,  te uspoređuje rezultate istraživanja prije i nakon objavljenog oglasa, gdje marke mogu ostvariti bodove od -100 do 100. Među onima koji su se izjasnili kao korisnici Nikea, njihova naklonost je pala za 15 bodova, sa  91 na 76. Postotak odluke o kupnji je također pao, od nekadašnjih 49% koji su se izjasnili da bi radije kupili Nike proizvode nego ne, sada taj postotak iznosi svega 39%. Dok se postotak ispitanika koji su se izjasnili da ne bi bili skloni kupiti Nike proizvode se više nego udvostručio s 13% na njih 29%.

 

Povezanost riječi “bojkot” s Nikeom je u padu

Neovisno o prethodnom istraživanju, Tickertags, kompanija koja prati učestalost korištenja ključnih riječi na društvenim mrežama, došla je do saznanja kako povezanost riječi “bojkot” s Nikeom je bila u padu. Stoga možemo zaključiti kako potrošači iako možda negativno I nezadovoljno odgovaraju kada ih se direktno pita o Nikeu, ipak ne stvaraju preveliku buku oko toga na društvenim mrežama.

Osjećaje potrošača teško je izmjeriti posebice neposredno nakon kontroverznijeg događaja. Hoće li oni ipak napraviti ono što su rekli i bojkotirati kupovinu Nike proizvoda ili će pak njihova ljutnja brzo nestati, nažalost nije jednostavno odrediti.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram