Zatvori
Poslovni Puls
18/08/2018

Plenkovićeva vlada namjerava uništiti tisuće malih tvrtki, reagirala udruga poslodavaca

Trenutna vlada odlučila je uništiti tisuće malih tvrtki. Naime, u sklopu izmjena poreza koje se najavljuju u posljednje vrijeme, predviđeno je i podizanje osnovice za članove uprave tvrtki prema kojima će minimalni trošak mjesečne plaće za svakog vlasnika - direktora tvrtke biti veći od 10 tisuća kuna mjesečno.

Veliki je to problem s kojim će se susresti mali i mikro poduzetnici koji si to ne mogu priuštiti pa će biti prisiljeni ugasiti posao ili otvoriti tvrtku negdje preko granice. Također, otežava se situacija poduzetnicima koji tek kreću u posao jer će već u prvom mjesecu poslovanja morati osigurati novac kako bi pokrili trošak plaće od preko 10 tisuća kuna.

Prijedlog je trenutno u javnoj raspravi u kojoj se može sudjelovati putem sustava e-građani, a u obrazloženju se navodi da se dizanjem osnovice žele “spriječiti zlouporabe propisa”.

“Ovim člankom se povećava koeficijent s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom kako bi se utvrdile mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu koji je istodobno kod poslodavca član uprave trgovačkog društva ili izvršni direktor trgovačkog društva ili upravitelj zadruge zbog sprječavanja zlouporabe propisa”, stoji u obrazloženju.

 

Komentar Davora Majetića, glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca:

"Hrvatska udruga poslodavaca smatra da će povećanjem koeficijenta u izračunu mjesečne osnovice za obračun doprinosa članovima uprava i/ili direktorima iskazanom u Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima značajno utjecati na poslovanje malih i mikro poduzetnika te onih koji se sa svojim poslovnim idejama tek nastoje pozicionirati na tržištu. Hrvatska udruga poslodavaca stoga smatra da se Nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa i vjeruje da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog. I u ovom slučaju, kao i u drugim najavama izrade zakona i akata, HUP ukazuje na važnost analize, odnosno, pripremu procjene učinka propisa prije samog donošenja zakona kako bi se pravovremeno sagledale posljedice takvih zakonodavnih odredbi u primjeni.“

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram