Zatvori
Marijan Palić
09/08/2018

“Pepsi Challenge” — zašto je Coca Cola ipak bo(l)ja?

Činjenica je da smo mi svi kupci, bez obzira na to kupujemo li telefon, Coca-Colu ili Nike opremu. Kupnja čini svakodnevni dio našega života, a u svojoj knjizi Kupologija, Martin Lindstrom daje zanimljivu usporedbu između Pepsija i Cole.

Ipak, ponekad je jako teško shvatiti ljudski mozak i na koji način on ‘odabire’ proizvode koje ćemo kupiti. Jedno od najzanimljivijih stvari definitivno je eksperiment koji su proveli u Pepsiju, pokušavajući saznati jesu li bolji od Coca-Cole.

Kao što i vjerojatno znate, postoji veliko rivalstvo između ova dva brenda i sigurno je zanimljivo saznati zašto baš odabiremo Coca-Colu, a ne Pepsi.

Te 1975. godine SAD je još uvijek potresala afera Watergate, Margaret Thatcher izabrana je za predsjednicu Konzervativne stranke, u Australiji su se pojavili prvi televizori u boji…

Drugim riječima, bilo je to davno. No ipak, jako značajno. Zašto?

 

Veliko istraživanje

Na stotine predstavnika Pepsija postavilo je svoje pultove u trgovačkim centrima i supermarketima diljem svijeta, pružajući svim prolaznicima dvije neobilježene čaše. Pretpostavljate, u jednoj je bio Pepsi, a u drugoj je bila Coca-Cola. Ispitanici su nakon svega označavali koji im se napitak više sviđa.

Stigli su i rezultati, a izvršni direktori Pepsija bili su istodobno i zadovoljni i zbunjeni. Više od polovice ispitanika izjavilo je da im se okus Pepsija sviđa više od okusa Coca-Cole.

Rat oglasima između Coca Cole i Pepsija

Zašto zbunjeni? Zato jer bi prema tim rezultatima Pepsi trebao biti puno bolji od Coca-Cole, no to se nije događalo. Unatoč ovi rezultatima, Coca-Cola je i dalje bila uspješnija od Pepsija.

2003. godine, dr. Read Montague iz Houstona je odlučio ponoviti istraživanje iz 1975., samo je on odlučio ispitanicima reći koje će im piće dati prije nego ga probaju. Rezultat? Čak 75% ispitanika izjavilo je da im je Coca-Cola bolja!

Uvijek je zanimljivo gledati ‘ratove’ u oglasima između ovih rivala, a gore navedeni je jedan od boljih primjera.

Više od polovice ispitanika izjavilo je da im se okus Pepsija sviđa više od okusa Coca-Cole.

 

Sve je to psihologija!

Prilikom ispijanja napitaka aktiviraju se ventralni putamen i medijalni prefrontalni kortekspodručje mozga koje je odgovorno za višu razinu razmišljanja i rasuđivanja. Istraživanja su pokazala kako se između ta dva područja u mozgu vodi bitka natezanja između racionalnog i emocionalnog mišljenja.

U tom djeliću sekunde natezanja i neodlučnosti, emocije su nadirale i pregazile racionalnost ispitanika prema Pepsiju.

Sve pozitivne asocijacije ispitanike vezane za Coca-Colu — njezina povijest, logotip, boja, dizajn i miris; njihova sjećanja na Coca-Colu iz djetinjstva, njezine dugogodišnje televizijske i novinske reklame… sve je to pobijedilo racionalnu i prirodnu sklonost prema Pepsiju.

Zašto? Zato što su emocije način kodiranja vrijednih stvari u našem mozgu, a onaj brend koji nas emocionalno aktivira — za početak, sjetite se Applea, Adidasa, L’Oreala — svaki puta će pobijediti.

 

Kvalitetni brending je pobijedio racionalne odluke.

I za kraj, na koji proizvod pomislite kada se počnu približavati Božićni blagdani, a pogotovo kada vidite crvene kamione?

Odgovor je definitivno Coca-Cola. Uspjeli su nam se uvući u mozak čak i za vrijeme Božičnih blagdana i logično je da ćete na svom stolu imati jednu bocu Coca-Cole.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram