Zatvori
Poslovni Puls
03/08/2018

Valamar Riviera izbacuje plastične slamke iz upotrebe

Najveća hrvatska turistička kompanija pridružila se ekološkoj akciji zaštite okoliša koju su nedavno unutar svojih hotela, restorana i barova pokrenuli i najveći svjetski hotelski lanci Marriott i Hyatt

Gosti Valamar Riviere od 1. kolovoza više neće moći dobiti klasične, plastične slamke već isključivo biorazgradive slamke od celuloze. Naime, najveća hrvatska turistička kompanija tako se pridružuje svjetskoj zelenoj akciji izbacivanja plastičnih slamki iz upotrebe. Isto su nedavno učinili i neki od najvećih svjetskih hotelskih lanaca među kojima su i Marriott International i Hyatt Hotels.

 

Plastične slamke koje se proizvedu u nekoliko sekundi, u prosjeku se koriste svega desetak minuta, a razgrađuju čak 500 godina.

Ponosni smo što smo prva hrvatska turistička kompanija koja više neće koristiti za okoliš štetne plastične slamke. Slamke se više neće davati u pićima, već će standard naših objekata postati isključivo biorazgradive slamke na upit gosta. Najprije ćemo ih ukloniti iz uporabe u svim Valamar Collection i Valamar Hotels & Resorts objektima, te u svim restoranima i barovima u Valamar Rivieri. Mi smo i inače iznimno posvećeni očuvanju okoliša i održivom poslovanju te vjerujemo da je ovo vrlo važan korak ka smanjenju plastičnog otpada“, rekao je Dario Kinkela, direktor hrane i pića u Valamar Rivieri.

Inače, izbacivanje plastičnih slamki iz upotrebe dio je ambicioznog europskog plana prema kojem do 2030. godine sva plastična ambalaža na tržištu Europske unije mora biti pogodna za recikliranje. Stoga Europska komisija predlaže zabranu plastičnih proizvoda, među kojima i plastičnih slamki, koji čine čak 70 posto smeća na europskim plažama te otprilike polovicu smeća koje zagađuje more. Dobro je poznato da se plastika u prirodi vrlo sporo razgrađuje, a direktno negativno utječe na brojne životinjske vrste koje žive u moru.

U okviru krovnog programa društveno odgovornog poslovanja Zeleni Valamar, objedinjene su inicijative i projekti iz područja zaštite okoliša na kojima Valamar sustavno radi. Posebna briga posvećuje se smanjenju emisija stakleničkih plinova, smanjenju potrošnje vode, smanjenju proizvodnje otpada, recikliranju, pročišćavanju otpadnih voda i ponovnom korištenju za navodnjavanje te u procesu pranja u praonicama rublja, unaprjeđenju korištenja solarnom energijom, nabavi ekološki prihvatljivih materijala, osobito kod ključnih investicija, ali i edukaciji gostiju, zaposlenika i lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja jadranske obale i mora te organizaciji akcija čišćenja obale i podmorja. S istim ciljem Valamar Riviera izbacuje iz upotrebe i plastične slamke.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram