Zatvori
Poslovni Puls
30/07/2018

Cijena novogradnje u porastu

Kupiti novi ili stari stan poznata je dilema s kojom se susreću mnogi kupci, no odluka uglavnom pada na novogradnju.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene stanova u novogradnji tijekom lipnja zabilježile mjesečni porast u visini od 0,9 posto.

Njihove prosječne oglašavane vrijednosti su se tijekom lipnja kretale između 1187 eura – koliko se u prosjeku tražilo u Osijeku i 3328 eura, koliko iznosi prosječna tražena cijena novogradnje u Opatiji.

Unatoč velikoj potražnji te cijenama koje su obično više od prosječnih, stanovi u novogradnji su se na oglasniku Crozilla.com diljem zemlje mogli pronaći već po cijenama i od oko 800 eura po kvadratnome metru.
Najveći oglašavani iznosi tijekom lipnja bili su viši od 10.000 eura po kvadratu, no u većini se gradova najviše cijene novih stanova kreću do iznosa od oko 4.000 eura za kvadratni metar. U takvim se slučajevima radi o luksuznim nekretninama na izvrsnim lokacijama: najčešće uz more, u središtu grada ili onima s pogledom na more. Dodatni bonus kod takvih stanova je što u njih najčešće nije potrebno dodatno ulagati. Naime, nerijetko je u njihovu cijenu već uključen namještaj, ali i tehnika poput televizora i klima uređaja, a ponekad i uređene kuhinje već opremljene i potrebnim aparatima.

Najviše prosječne tražene cijene novih stanova zabilježene su na Jadranu, a u većini su tamošnjih gradova bile više od 2000 eura po kvadratu. Za kvadratni se metar stana u novogradnji na području Opatije tijekom lipnja na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 3328 eura što je 0,5 posto više no mjesec ranije. U jednakom je postotku poskupjela i novogradnja u Puli gdje je cijena kvadrata u prosjeku je iznosila 1607 eura.

Poreč bilježi porast od 1 posto i cijenu kvadrata od 2037 eura. U Rijeci su cijene porasle za 0,2 posto i popele se na 2029 eura po metru kvadratnom. Unatoč padu od 2,6 posto, novogradnja na šibenskom području i dalje drži cijenu, pa se za kvadrat u prosjeku tražilo 2618 eura.

Niže vrijednosti zabilježene su tijekom lipnja i u Splitu u kojem je novogradnja bila tek za 0,5 posto jeftinija no mjesec ranije, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 2518 eura.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je u Zadru prosječna cijena novogradnje porasla za 1,7 posto i popela se na 1991 euro po metru kvadratnom.
Cijene su tijekom lipnja porasle i u Senju i to za 4,2 posto, pa je kvadrat novog stana u tom gradu u prosjeku oglašavan po 1631 euro.

Porast je zabilježen i u Varaždinu u kojem se, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1324 eura što na mjesečnoj razini predstavlja porast od 5,4 posto. Prosječna cijena kvadrata novogradnje u Osijeku je tijekom lipnja iznosila 1187 eura što je 0,5 posto više nego mjesec ranije.

Najveća potražnja za nekretninama, pa tako i za stanovima u novogradnji tijekom lipnja je zabilježena u Zagrebu, a pritom su se najviše pretraživali novi stanovi na Trešnjevci, te u Retkovcu i Maksimiru.
Na oglasniku Crozilla.com tijekom lipnja je na području Zagreba novogradnja oglašavana već od 800 eura pa sve do iznosa od oko 4000 eura po kvadratnome metru. Tamošnje su cijene na mjesečnoj razini pale za 1,2 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 1962 eura.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram