Zatvori
Poslovni Puls
28/07/2018

Evo koliko bi vam trebala rasti plaća nakon poreznih izmjena

Porezna reforma i dalje je među glavnim političkim temama. Prema novim informacijama razmišlja se o odustajanju od smanjenja opće stope PDV-a, ali i mjeri koja bi trebala dovesti do rasta plaća.

Mjera koja bi trebala dovesti do rasta plaća ukidanje je doprinosa za zapošljavanje i zaštitu na radu. Riječ je o nametima koji se obračunavaju na bruto plaću. Doprinos za zapošljavanje plaća se po stopi od 1,7 posto, a doprinos za zaštitu na radu po stopi od 0,5 posto. Uz ukidanje spomenuta dva doprinosa predlaže se povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje (s 15 na 16,5 posto) kako bi se pokrpala rupa u zdravstvenom sustavu.

 

Za većinu zaposlenih neto plaće bi rasle od 15 do 30 kuna

Prema izračunu tportala, za većinu zaposlenih neto plaće bi rasle od 15 do 30 kuna. Zaposlenom s neto plaćom od 4000 kuna povišica bi iznosila 17 kuna, a onome s prosječnom hrvatskom plaćom (6352 kune) 31 kunu. Nešto veći rast mogu očekivati građani s plaćama iznad prosjeka. Primjerice, zaposlenom samcu s primanjima dvostruko većim od prosjeka plaća bi porasla oko 70 kuna.

Pritom treba naglasiti da ukidanje spomenutih doprinosa ne znači automatsko povećanje plaće jer je riječ o nametima koji se obračunavaju na bruto plaću. Rasterećenjem se tek otvara prostor za povećanje plaća, a hoće li i u kojoj mjeri do njega doći, ovisi to o odluci poslodavca.

Puno veći rast plaća predviđen je za one s izrazito visokim plaćama s obzirom na to da se planira podići prag oporezivanja po stopi od 36 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram