Zatvori
Poslovni Puls
24/07/2018

Green Sail upozorava na važan problem usred turističke sezone

Green Sail, udruga koja svojim djelovanjem stvara pozitivno okruženje za razvoj nautičkog turizma predlažući preventivne i korektivne mjere za partnerske marine i čartere, snimila je video o problemu ispuštanja crnih otpadnih voda iz različitih vrsta plovila u Hrvatskoj.

 

Onečišćenje morskog okoliša danas jedan od najvećih ekoloških problema

Onečišćenje morskog okoliša danas jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune. Iako se nautički sektor suočava s brojnim drugim problemima, ne treba zanemariti da morska voda može biti onečišćena patogenima, hranjivim tvarima, kemikalijama, deterdžentima, pesticidima i teškim metalima iz fekalne otpadne vode što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema te ujedno ugroziti morski sustav i gospodarstvo.

O trenutačnoj praksi pri ispuštanju fekalnih voda iz plovila, savjetovao je pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, dr. Koboević. Istaknuo je da je sam proces učenja i osvještavanja ljudi podosta spor. „Hrvatsko zakonodavstvo nema stroge ni detaljne propise koliko se može daleko od obale nešto ispustiti, a da ne bude sankcionirano”, naglašava doktor Koboević koji je svoj doktorski rad obranio na temu  „Model onečišćenja mora crnim otpadnim vodama s plovila“.

 

Nažalost, pražnjenje crnih tankova u marinama je rijetko

Općenito govoreći, i tamo gdje ima velikih jahti i megajahti, kao i tamo gdje ima malih jedrilica, ima jako puno bakterija. Kruzeri imaju sustav za obradu fekalnih otpadnih voda podložan međunarodnih zakonima, jahte također imaju taj sustav (premda se on u slučaju jahti ne koristi uvijek), dok jedrilice uopće ne raspolažu tim sustavom.

Nažalost, pražnjenje crnih tankova u marinama je rijetko zbog malog broja marina koje raspolažu tom uslugom. Samo precizniji zakoni i pojačana kontrola mogu ostvariti potrebne promjene u ispuštanju fekalnih voda s plovila diljem jadranske obale.

Više pogledajte u videu: https://www.facebook.com/GreenSailOrg/videos/1779285378785676/

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram