Zatvori
Poslovni Puls
21/07/2018

Apple želi pokoriti tržište mobilnog plaćanja, industriju koja bi do 2022. godine mogla vrijediti 3,4 bilijuna dolara

Mobilno plaćanje moglo bi postati industrija koja će do kraja 2022. godine biti vrijedna 3,4 bilijuna dolara, zahvaljujući povećanju korištenja pametnih telefona te pojavi bržih, jednostavnijih i sigurnijih financijskih transakcija.

Apple Pay postala je jedna od vodećih usluga za digitalno plaćanje, no još uvijek ne dominira globalnim tržištem. Apple ulaže silne napore kako bi popunio tu prazninu služeći se raznim taktikama. Iako se čini kako pop-up notifikacije ometaju korisnike iOS-a, Apple Pay bilježi blagi godišnji rast, s približno 127 milijuna korisnika u prvom kvartalu ove godine.

 

Postoji razlog zašto se ljudi odlučuju za korištenje mobilnog plaćanja

Zahvaljujući povećanju korištenja pametnih telefona te pojavi bržih, jednostavnijih i sigurnijih financijskih transakcija, mobilno plaćanje moglo bi postati industrija vrijedna 3.4 bilijuna dolara do kraja 2022. U SAD-u prošle godine eMarketer procjenjuje trenutnu vrijednost tog tržišta na 49 milijardi dolara.

Mogućnosti za korisnike raznovrsne: Apple Pay, Samsung Pay i Google Pay; PayPal, Venmo, Square i Square Cash; alternativne banke kao što su Zelle i Chase Pay; te opcije unutar aplikacija kao što su WhatsApp ili Facebook Messenger. Potrošači napuštaju gotovinu, čekove, pa čak i kreditne kartice i okreću se mobilnom plaćanju.

Prvog puta predstavljena u listopadu 2014., Apple Pay postala je jedna od vodećih digitalnih usluga za plaćanje korisnicima u SAD-u, ali još uvijek ne dominira globalnim tržištem. Kineski konkurenti WeChat Pay i Alipay imaju ukupno 1 milijardu korisnika, nakon čega slijedi PayPal s 210 milijuna korisnika te Apple s 87 milijuna (od kolovoza 2017.).

 

Apple marljivo radi na povećanju broja svojih korisnika

Prvi korak u njihovoj taktici bio je širenje vlastite baze poboljšavajući kompatibilnost s lokalnim financijskim institucijama i kreditnim karticama kako bi usluga bila dostupna većem broju iOS korisnika. Svakih nekoliko tjedana, Apple je proširio Apple Pay na nove banke i kreditna udruženja. To je dovelo do toga da danas više od 2 700 institucija podržava ovu uslugu.

Širi se i u nove zemlje (Norveška i Poljska). Proširio se i izvan maloprodaje. Apple je u prosincu prošle godine predstavio Apple Pay Cash. Kako bi olakšao korištenje, Apple Pay Cash ugrađen je izravno u aplikaciji Messages, čime se korisnicima iOS-a nudi opcija plaćanja.

 

Apple također ima snažan, ako ne i iritantan, alat koji se nudio vlasnicima iPhone

Apple također ima snažan, ako ne i iritantan, alat koji se nudio vlasnicima iPhone putem mnogobrojnih obavijesti. "Upravo sam ažurirao svoj iPhone 6 Plus na 10.0.0.1 i ... povremeno dobivam obavijest iz Wallet aplikacije da dodam kreditnu karticu", napisao je jedan korisnik na Apple forumu 2016. godine. "Nikada nisam niti planiram koristiti Apple Pay.

Koliko god to bilo sigurno, nemam želju za korištenjem te aplikacije i umara me vidjeti obavijesti pet puta dnevno. " "Hvala, ali ne hvala. Resetirao sam svoj mobitel, ugasio obavijesti, no i dalje mi stižu'', podijelio je sljedeći korisnik misleći pritom na obavijest "Complete your set up, by adding Apple Pay" nakon puštanja iOS 11 krajem 2017.

Nakon debitiranja Apple Pay Casha, uporne pop-up obavijesti unutar aplikacije Messages potaknule su jednog korisnika iOS-a da posumnja da je njegov telefon podlijegao malwareu.

 

Apple Pay doživio je uspon korištenja na godišnjoj razini

Appleovo inzistiranje na tome da vaš telefon nije u potpunosti funkcionalan sve dok ne dodate broj svoje kartice na Apple Pay, pokazalo se dobrim korakom. Apple Pay doživio je uspon korištenja na godišnjoj razini, s oko 127 milijuna korisnika u prvom kvartalu ove godine.
Apple ima dobre razloge zašto je toliko agresivan sa svojom taktikom stjecanja novih korisnika: postoje i drugi konkurenti.

Za razliku od ostalih velikih maloprodajnih tvrtki poput Walgreensa, Best Buya i Targeta, Walmart je odbio prihvatiti Appleovu mobilnu platformu za plaćanje u svojim trgovinama u korist svojih vlastitih. Poput kineskih mobilnih aplikacija za plaćanje, Walmartova aplikacija Walmart Pay koristi QR kod koji se skenira kako bi se zaključile mobilne transakcije.

Appleova metoda oslanja se na komunikacijsku tehnologiju koja je ugrađena u telefon ili sat, što može biti zapreka pri ulasku u starije modele telefona. Walmart Pay je debitirao u prosincu 2015. i mogao bi prestići Apple Pay u pogledu aktivnih korisnika prije kraja godine. Walmart nije jedini noviji konkurent tvrtke Apple: čini se da Starbucksova aplikacija ima veći broj aktivnih korisnika od Apple Paya.

 

Samo 16 posto vlasnika iPhonea ujedno koristi i Apple Pay

Pred Appleom je još dugačak put. Nedavne procjene ukazuju da samo 16 posto vlasnika iPhonea ujedno koristi i Apple Pay. Ukoliko neka tvrtka zaista želi uvesti Apple Pay i Apple Pay Cash kao metodu plaćanja, trebat će učiniti puno više od samo traženja broja računa. Korisnike će trebati uvjeriti da je Apply Pay brži i povoljniji način plaćanja od provlačenja kreditne kartice, ali i natjerati trgovce da učine to isto.

To bi mogao biti velik zalogaj. Kineski građani bili su daleko više osjetljiviji na napuštanje fizičkih novčanika nego građani Amerike. No, Apple je uspio napraviti da pametni telefoni postanu nezamjenjiv dio naše svakodnevice. U budućnosti bi mogao uspjeti to napraviti i za nove načine plaćanja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram