Zatvori
Poslovni Puls
19/07/2018

Ovako će izgledati Kuća špilje kraj Plitvica

POVEZANE OBJAVE:

Već 2021. godine trebala bi biti gotova Kuća Špilje, jedinstven i izuzetno atraktivan projekt Javne ustanove Baraćeve špilje, koja je u ponedjeljak potpisala ugovor kojim im se iz Europskog kohezijskog fonda dodijeljuje gotovo 20 milijuna kuna za posjetiteljski centar „Kuća Špilje“. Radi se o jednoj od većih investicija u turizmu na području Karlovačke županije te velikoj vijesti za cijeli plitvički kraj.

 

Kako će izgledati Kuća špilje?

Glavna atrakcijska i prihvatna točka projekta je centar za posjetitelje koji sadrži prezentacijske/muzejske cjeline, speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, polivalentnu multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski prostor, uredski prostor, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu te područje eksterijera s prezentacijskim punktovima i parkiralištem, površine ukupno 2000 m2.

Cilje je ostvariti jedinstvenu, inovativnu i atraktivnu prezentaciju kulturnih i prirodnih vrijednosti lokaliteta, omogućiti obilaske i posjetiteljima s posebnim potrebama te stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti.

Sve će pratiti suvremena tehnologija za kreiranje doživljaja i interpretaciju prirodne i kulturne baštine, što je velik korak pri dočaravanju doživaljaja u suvremenom dobu. Uz to, ovaj projekt gradnje Kuće špilje poticati će i interes za kulturu i prirodu kod lokalnog stanovništva, te razvijati svijest o očuvanju prirode i važnosti održive interakcije čovjeka i prirode.

 

 

Realizacijom projekta izravno će se doprinijeti porastu broja posjetitelja lokaliteta

„Upravo ovakvi projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od naših najljepših i najvrjednijih resursa, a to je prirodna baština. Na nama koji upravljamo zaštićenim područjima je velika odgovornost da stavimo resurse u funkciju održivog razvoja i budemo generator novih radnih mjesta i gospodarske aktivnosti.

Realizacijom projekta izravno će se doprinijeti porastu broja posjetitelja lokaliteta, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine.“, izjavila je ravnateljica Javne Ustanove Baraćeve špilje Tihana Oštrina.

 

Ukopana ispod zemlje kao autentično predstavljanje prirode

Objekt je projektiran na način da svojim propozicijama odgovara lokalitetu koji predstavlja, te je iz tog razloga ukopan ispod zemlje. U objektu tematski i interpretacijski razlikuju se dvije veće cjeline – opće biološko – geomorfološke teme o lokalitetu koje su obrađene u prizemlju objekta, te svojevrsni “showroom”. Na taj način posjetitelj najprije percipira teme, educira se o pojmovima i osnovnim karakteristikama, a onda, spuštanjem u podzemlje centra, sve to ima priliku iskusiti kroz niz multimedijalnih prikaza, osjetilnih komora i sličnih efektnih eksponata.

Partner na projektu je Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera, a zajednički ciljevi su razviti zajedničke programe i sadržaje zbog boljeg upravljanja i disperzije posjetitelja te direktno stvoriti uvjete za produljenje boravka posjetitelja na destinaciji.

Za početni idejni projekt interpretacije zaslužna je tvrtka Muze d.o.o. iz Zagreba, atraktivna arhitektura je tvrtke Stopostopriodno iz Zagreba, idejni projekt postava i opremanja centra izradila je tvrtka Kultura d.o.o. iz Bjelovara a projektnu aplikaciju pripremili su konzultanti tvrtke Kocka doo  iz Šibenika.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram