Zatvori
Poslovni Puls
17/07/2018

Znanost tvrdi da će vaše najstarije dijete biti CEO (a mlađa djeca poduzetnici)

Ipak, neki od njih će biti oboje.

Da: Istraživanja pokazuju kako prvorođenci imaju 24% veću šansu da postanu CEO ili top menadžeri od drugorođenaca te čak 28% veće šanse od trećerođene djece. Tvrdi autor Jeff Haden.

 

Prvorođeni muškarci emocionalno stabilniji

"Utvrdili smo da su prvorođeni muškarci emocionalno stabilniji, uporniji, druželjubiviji, spremniji preuzeti odgovornost i sposobniji preuzeti inicijativu od onih koji su rođeni kasnije.''

"Također smo ustanovili da će starijoj djeci biti zanimljiva zanimanjima koja zahtijevaju vještine vodstva, društvenih sposobnosti i osobine Velikih 5 dimenzija ličnosti. Istražujući moguće mehanizme, utvrdili smo da negativni učinci redoslijeda rođenja nastaju zbog postnatalnog okruženja. Istraživanje je također pokazalo kako roditelji manje ulažu u djecu koja se rode kasnije."

 

Stariju djecu imamo tendenciju stavljati u položaje "vođenja"

Tvrdnje na neki način imaju smisla. Stariju djecu imamo tendenciju stavljati u položaje "vođenja": čuvanje mlađe braće i sestara, igranje uloge velikog brata ili sestre… na taj način dobivaju priliku za rano prakticiranje preuzimanja odgovornosti, a istovremeno uče kako se nositi s pritiskom.

Isto tako, otkriveno je da će prvorođena djeca u tinejdžerskoj dobi provesti vrijeme više vremena radeći domaću zadaću i čitati puno knjiga, dok će drugorođena djeca u prosjeku tjedno potrošiti jedan sat manje na izradu domaće zadaće od njihove starije braće.

Ako se pitate zašto je to tako, uzrok leži u odgoju, ne u samoj prirodi čovjeka i redoslijeda rođenja. Brojna istraživanja potvrđuju kako su roditelji obično stroži i imaju veća očekivanja od svoje prvorođene djece, dok za drugorođenu djecu to nije tako. Drugo, treće, četvrto i svako sljedeće dijete obično imaju manji nadzor odraslih.

 

Dječaci koji imaju stariju braću će vjerojatno otići u kreativne profesije

Zanimljivo je da je vjerojatnije da će kasnija djeca biti poduzetnici. "Redoslijed rođenja utječe na odabir profesije; za prvorođenu djecu je vjerojatnije da će biti menadžeri, dok će kasnije rođena djeca vjerojatno biti samozaposleni", kažu istraživači.

Dječaci koji imaju stariju braću će vjerojatno otići u kreativne profesije, što ima smisla jer veća sloboda vodi do inovativnosti i originalnosti.

 

Što ovo sve znači za vas?

Prvo, pronađite način kako da sva vaša djeca počnu stjecati vještine vodstva. Bez obzira na to čime se profesionalno bave, vještine vođenja su iznimno važne. Pomozite svojoj djeci da nauče preuzeti inicijativu. Ako imate visoke standarde, zadržite ih za svu svoju djecu.

I nikad ne zaboravite da je odgoj djece uvijek nesavršena znanost... no pokazivanje djeci koliko ih volite uvijek će biti savršen način roditeljstva i odgoja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram