Zatvori
Poslovni Puls
15/07/2018

Cijene stanova i dalje u porastu

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova u lipnju zabilježile mjesečni porast od 0,8 posto, te godišnji porast od 7,8 posto.

U odnosu na 2016. godinu njihove su vrijednosti porasle za 11,8 posto, te za 12,6 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

Unatoč padu, najviše cijene stanova i dalje su ostale u Dubrovniku u kojem se za kvadratni metar na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 3866 eura, što je 1,7 posto manje nego mjesec ranije, te 0,2 posto manje nego lani.
Među najskupljim gradovima se i dalje nalazi i Opatija u kojoj su cijene porasle za 0,7 posto na mjesečnoj, te za 2,6 posto na godišnjoj razini, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 2960 eura.

Stanovi na području Splita tijekom lipnja su bili gotovo 20 posto skuplji no lani, a prosječna tražena cijena kvadratnog metra iznosila je 2718 eura što je 1,4 posto više no mjesec ranije. U jednakom su postotku porasle i cijene u Puli u kojoj se za kvadratni metar stana na oglasniku Crozilla.com tražio 1551 euro, a navedeni je iznos 13,6 posto viši nego lani.

Među skupljim se gradovima tijekom lipnja našao i Zadar gdje je cijena kvadrata stana iznosila 2057 eura, a navedeni je iznos 0,6 posto viši no mjesec ranije, odnosno 9,5 posto veći no u istom mjesecu lani.

Nešto niže vrijednosti zabilježene su u Umagu gdje je cijena kvadratnog metra u prosjeku oglašavana po 2032 eura što pokazuje mjesečni pad od 0,9 posto, te godišnji od 4 posto.

U Šibeniku je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom lipnja zabilježena najveća godišnja promjena, odnosno porast od 22,4 posto. Prosječna tražena cijena stana u tom je gradu bila 3,9 posto veća no mjesec ranije, a za kvadratni se metar tražilo 1915 eura.

Senj bilježi porast vrijednosti od 2 posto na mjesečnoj i 22,2 posto na godišnjoj razini, a prosječna tražena cijena kvadrata iznosila je 1472 eura.
U Rijeci su lipanjske cijene bile 0,4 posto više nego mjesec ranije, te 3,4 posto više nego lani u istom mjesecu, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 1430 eura.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne lipanjske cijene stanova u Zagrebu i Poreču zabilježile jednake vrijednosti, a kvadratni metar u prosjeku je oglašavan po 1847 eura. Zagrebačkim je stanovima cijena na mjesečnoj razini porasla za 0,7 posto, a na godišnjoj za 10,3 posto, dok Poreč bilježi 0,8 posto veće mjesečne i 7,1 posto veće godišnje vrijednosti.

Varaždinskim je stanovima, prema podacima oglasnika Crozilla.com, prosječna oglašavana cijena porasla za 0,9 posto na mjesečnoj  i 1,1 posto na godišnjoj razini, a za kvadratni se metar tražilo 1114 eura.
Osijek bilježi mjesečni pad od 0,3 posto, ali ujedno i 0,8 posto više godišnje vrijednosti, pa je prosječna tražena cijena stana iznosila 963 eura po metru kvadratnom.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su u odnosu na prethodni mjesec lipanjske cijene u Slavonskom Brodu pale za 3,8 posto, te za 3,1 posto u odnosu na prošlu godinu, a za kvadrat stana u prosjeku se tražilo 846 eura.

 

Stranci traže stanove u Zagrebu i na moru

Zagreb, Pula, Split, Osijek, Rijeka, Poreč i Zadar gradovi su u kojima su se tijekom lipnja na oglasniku Crozilla.com najviše tražili stanovi za prodaju.
Uz one u Zagrebu koji su bili najtraženiji, potencijalni strani kupci, najčešće su pretraživali ponudu stanova na moru, a pritom su pokazali interes za onima u Makarskoj, Umagu, na Krku, te u Puli i Crikvenici.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram