Zatvori
Poslovni Puls
03/07/2018

Cijene zemljišta u najskupljim županijama dodatno su porasle

Tijekom svibnja su se na oglasniku Crozilla.com u brojnim županijama u unutrašnjosti mogla pronaći građevinska zemljišta s cijenama već od jednog eura po kvadratu, dok je duž obale bilo onih čije su vrijednosti dosezale iznose i od nekoliko tisuća eura po metru kvadratnom.

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, najniže su cijene kvadratnog metra zemljišta oglašavane u Karlovačkoj županiji gdje su u prosjeku iznosile tek 14 eura, zatim euro više u Sisačko-moslavačkoj, u Krapinsko-zagorskoj su u prosjeku iznosile 16 eura, a u županiji Koprivničko-križevačkoj 18 eura.

U Varaždinskoj je županiji prosječna tražena cijena građevinskog zemljišta tijekom svibnja oglašavana po 24 eura po metru kvadratnom, što ne predstavlja promjenu u odnosu na isti mjesec prošle godine.
Po cijeni kvadrata od 30 eura oglašavana su zemljišta na području Bjelovarsko-bilogorske županije, dok su cijene u Međimurskoj u prosjeku bile tek za euro više, a u obje su županije zabilježene niže godišnje vrijednosti.

Porast cijena u odnosu na isti mjesec lani u svibnju je zabilježen na području Brodsko-posavske županije gdje se za kvadrat u prosjeku tražilo 53 eura, te u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj je prosječna oglašavana cijena građevinskih zemljišta iznosila 58 eura po metru kvadratnom.

Najviše cijene na kontinentalnom području
i dalje drži Grad Zagreb u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 127 eura, što predstavlja godišnji pad od 5,2 posto. U zagrebačkoj okolici cijene zemljišta znatno su niže nego na području samoga grada. Prema podacima oglasnika Crozilla.com prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta tijekom svibnja je u Zagrebačkoj županiji iznosila tek 44 eura po metru kvadratnom, što je 6,4 posto manje nego u istom mjesecu lani.

U najskupljim županijama na Jadranu, cijene zemljišta dodatno su porasle, a prema podacima oglasnika Crozilla.com, najviše vrijednosti i dalje drži županija Dubrovačko-neretvanska. Za kvadratni se metar tamošnjih građevinskih zemljišta u prosjeku tražilo 170 eura, što u usporedbi s prošlom godinom predstavlja porast od 11,1 posto.

Godišnji porast od 2,8 posto zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj se prosječna oglašavana cijena kvadrata zemljišta popela na 148 eura.

Po cijeni od 126 eura za kvadratni metar oglašavana su u svibnju zemljišta u Šibensko-kninskoj županiji, što na godišnjoj razini predstavlja porast od 0,8 posto. Na području Zadarske županije svibanjske su cijene ostale jednake kao i lani u istom mjesecu, te su iznosile 121 euro po kvadratnome metru.

Putem oglasnika Crozilla.com tijekom svibnja su mnoga područja uz more zabilježila pad traženih vrijednosti. Tako su u Primorsko-goranskoj županiji prosječne oglašavane cijene građevinskih zemljišta pale za 3,1 posto i spustile se na 94 eura po kvadratnome metru. Niže godišnje vrijednosti zabilježene su i na području Istarske županije gdje su pale za 2,8 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 69 eura.
Pad od 11,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je u Ličko-senjskoj županiji u kojoj je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra građevinskog zemljišta iznosila 47 eura.

 

Strance zanimaju zemljišta na moru

Analiza podataka oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazala je kako se tijekom svibnja najviše pretraživala ponuda građevinskih zemljišta koja se prodaju na području Zagreba, Poreča, Zadra i Krka. Potencijalni strani kupci najveći su interes pokazali za zemljištima na području Primorsko-goranske i Istarske županije, a u najvećem su broju dolazili iz Njemačke, Austrije i Švicarske.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram