Zatvori
Poslovni Puls
28/06/2018

Turisti su 2017. u Hrvatskoj potrošili više od 9 milijardi eura

Europljani su ljubitelji putovanja – u prosjeku radi razonode u svojoj zemlji ili inozemstvu putuju 10 puta godišnje, pokazala je studija koju je proveo Mastercard. Česi i Slovaci su na vrhu popisa s 19 putovanja godišnje, dok Hrvati putuju 15 puta. Podaci su pokazali i da je Hrvatsku u 2017. posjetilo više od 14,5 milijuna stranih turista. Turisti su u Hrvatskoj potrošili više od 9 milijardi eura, od čega se 15% odnosi na smještaj, 19% na hranu, 18% na kupnju i 17% na razne aktivnosti. Čak 70% svih transakcija su platili karticama.

 

Infografika_TravelTips

„Upravo pred nadolazeću turističku sezonu naša zemlja postala je još zanimljivije odredište – i to uz novo izdanje projekta Priceless Croatia koje nudi gotovo 50 jedinstvenih i ekskluzivnih iskustva u destinacijama diljem Hrvatske“, rekla je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj, te dodala: „U suradnji s partnerima u Hrvatskoj ovim smo projektom nastojali poboljšati lokalnu turističku ponudu čime potičemo pozicioniranje naše zemlje kao atraktivne turističke destinacije.“

Tako nakon registracije na internetskoj stranici www.priceless.com, korisnici Mastercard® kartica iz cijelog svijeta mogu tako doživjeti borbu gladijatora u jednom od šest najvećih rimskih amfiteatara, sudjelovati u Pula Film Festivalu, doživjeti najstariji hrvatski ulični festival Špancirfest kao VIP posjetitelj, otkriti tajnu proizvodnje piva u istarskom San Servolu, kušati nabolje svjetsko maslinovo ulje, uživati u degustaciji vina i večeri koja je pripremljena iz organskog vrta, otkrivati skrivene plaže na otoku Obonjan, razotkriti tajne Dubrovnika tijekom Dubrovačkih ljetnih igara, biti u backstageu na festivalu Ultra Europe, upoznati mračnu stranu Zagreba od srednjeg vijeka nadalje, otkriti najsunčaniji hrvatski otok i dugogodišnju vinsku tradiciju, uživati u koncertima Jessie Ware, Inner Circlea ili Marija Biondija, u šetnji Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit ili ručku s poznatim hrvatskim kuharom tijekom vožnje balonom u oblacima te još mnogo toga.

U sklopu studije, Mastercard je predstavio i savjete za putovanja koji će potaknuti turiste da iskoriste prednosti sigurnog i praktičnog elektroničkog plaćanja tijekom svog putovanja – od planiranja i rezervacije smještaja ili prijevoza pa sve do aktivnosti na odabranoj destinaciji. Kada putuju u inozemstvo potrošači sve više prihvaćaju prednosti elektroničkih plaćanja i oslanjaju se na njih tijekom svog odmora.

 

MASTERCARD SAVJETI ZA BEZBRIŽNA PUTOVANJA

Kada planirate putovanje...

  • Imajte telefonske brojeve pri ruci: napravite popis važnih brojeva prije putovanja.
  • Saznajte prednosti vaše kartice: pitajte svoju banku o pogodnostima kao što su putno osiguranje te usluge koje možete koristi u slobodno vrijeme.
  • Napravite popis aktivnosti koje želite raditi na putovanju te posjetite priceless.com kako biste doživjeli nezaboravna iskustva u Hrvatskoj.

Za vrijeme odmora...

  • Želite li zabavu? Otkrijte festivale u Hrvatskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Ukrajini te plaćajte beskontaktno.
  • Jeste li ljubitelj hrane, filozofije ili grčke mitologije? Atena vas čeka! Rezervirajte svoje jedinstveno iskustvo: https://travelexperiences.thisisathens.org/en/
  • Nikada ne ostavljajte svoju karticu bez nadzora: kada plaćate karticom u kafiću ili restoranu, zamolite konobara da vam donese čitač kartica ili pođite s njim kako biste platili.
  • Plaćajte u lokalnoj valuti: kada koristite svoju karticu u inozemstvu, uvijek plaćajte u lokalnoj valuti kako biste dobili najbolju stopu konverzije.

Kad se vratite doma...

  • Provjerite izvještaje: ne zaboravite provjeriti svoje izvatke te prijaviti sumnjive troškove svojoj banci u roku od 30 dana.
  • Dodijelite ocjene i recenzije: pomozite drugim putnicima tako što ćete određenom najdražem mjestu ili iskustvu dodijeliti ocjenu ili recenziju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram