Zatvori
Poslovni Puls
17/06/2018

Povećava se razlika u cijenama kuća i stanova

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je razlika u cijenama kuća i stanova tijekom svibnja dodatno porasla, pa su stanovi bili gotovo 20 posto skuplji nego kuće.

Dubrovnik je do sada bio jedan od rijetkih gradova u kojemu su na oglasniku Crozilla.com kuće bile skuplje od stanova, no u svibnju se ta situacija promijenila, pa su njihove cijene bile gotovo izjednačene, a „kvadrati“ stanova pretekli su kuće za 3 eura, odnosno 0,1 posto.

Poreč je tako tijekom svibnja ostao jedini grad u kojem su kuće bile cjenjenije nego stanovi, a razlika je iznosila 2,7 posto, odnosno 50 eura po „kvadratu“.

Najveća razlika u cijenama kuća i stanova tijekom svibnja je na oglasniku Crozilla.com zabilježena u Bjelovaru gdje iznosi gotovo 43 posto, zatim u Osijeku 39 posto, te u Varaždinu 37,2 posto.

Pretvorimo li postotke u novac, najveće su razlike u svibanjskim cijenama zabilježene u Opatiji gdje je kvadratni metar stana bio 708 eura skuplji no „kvadrat“ kuće, te u Zagrebu gdje je razlika iznosila 595 eura.

 

Kuće skuplje nego lani

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su svibanjske cijene kuća zabilježile porast godišnjih vrijednosti u visini od 4,2 posto. 

Najviše su cijene zabilježene u Dubrovniku u kojem se za „kvadrat“ kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 3929 eura, što je 5 posto manje nego lani u istom mjesecu, ali ujedno i preko 20 posto više no u svibnju 2016. godine.
U Opatiji se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 2232 eura što je, pak, 1,5 posto niže nego u istom mjesecu lani. Pad cijena zabilježen je i u Senju u kojem su kuće bile 0,9 posto jeftinije no lani, a prosječna cijena njihovih „kvadrata“ iznosila je 1193 eura.

U Splitu se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 2304 eura, što je čak 16,8 posto više nego u istom mjesecu lani.

Analiza cijena kuća koje se prodaju putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazala je kako su više godišnje vrijednosti zabilježene i u drugim dalmatinskim gradovima poput Zadra i Šibenika. Prosječna tražena cijena kvadratnog metra kuće, s uključenom cijenom okućnice, tijekom svibnja je na zadarskom području porasla za 4,9 posto i popela se na 1678 eura, dok Šibenik bilježi porast od 7 posto i cijenu od 1465 eura.

Najveći godišnji pad cijena tijekom svibnja je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježen u Bjelovaru. U odnosu na prošlu godinu tamošnje su cijene zabilježile 5,1 posto niže vrijednosti, a za jedan se kvadratni metar u prosjeku tražilo tek 446 eura.

Osječkim su kućama cijene na godišnjoj razini pale za 3,8 posto i spustile se na 589 eura po „kvadratu“.
Slavonski Brod bilježi porast cijena kuća u visini od 6 posto, a za jedan se kvadratni metar pritom tražilo 670 eura. Cijene više od lanjskih za 5,8 posto zabilježene su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u Varaždinu u kojem se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice u prosjeku tražilo 693 eura.

Porast cijena kuća od 0,8 posto, tijekom svibnja je, prema podacima oglasnika Crozilla.com zabilježen u Zagrebu, a prosječna tražena cijena kvadratnog metra iznosila je 1239 eura.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom svibnja prosječne tražene cijene kuća zabilježile porast vrijednosti i na istarskom području.

Porast od 8,3 posto i cijena kvadratnog metra od 1441 euro zabilježeni su tijekom svibnja u Puli. Umaškim su kućama cijene „kvadrata“ na godišnjoj razini porasle za 6,8 posto i popele se na 1841 euro, dok su onima u Poreču porasle za 5,4 posto i u prosjeku iznosile 1883 eura.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram