Zatvori
Poslovni Puls
17/06/2018

Google obećao da sustavom umjetne inteligencije neće podupirati razvoj oružja, no nastavlja raditi s vojskom

Tvrtka je objavila prijekopotrebne smjernice o svom pristupu u istraživanju umjetne inteligencije

Google je objavio niz principa za vođenje poslovanja u području umjetne inteligencije i obećao kako, nakon kontroverzi u američkom ministarstvu obrane, više neće sudjelovati u toj suradnji. Dokument naziva “Artificial Intelligence at Google: our principles,” jasno ističe kako tvrtka neće razvijati sustav umjetne inteligencije kojii bi se koristio u vojsci. Također iznosi niz opsežnih smjernica za umjetnu inteligenciju i dotiče se pitanja pristranosti, privatnosti i nadzora ljudi.

 

Google će nastaviti raditi s vojskom "na mnogim drugim područjima"

Iako nova načela zabranjuju razvoj sustava umjetne inteligencije, navode da će Google nastaviti raditi s vojskom "na mnogim drugim područjima". Googleov predstavnik izjavio je kako se Google ne bi povezivao s Pentagonovim projektom s dronovima da su načela bila objavljena ranije. Da podsjetimo, Pentagon je koristio umjetnu inteligenciju za analizu nadzornih snimki. Iako je upotreba te aplikacije bila za ''neuvredljive'' svrhe i dopuštena prema spomenutim načelima, Googleov predstavnik istaknuo je da će s budućim ugovorima s vojskom igrati na sigurno.

Osim zabrane razvoja umjetne inteligencije za oružje, dokument navodi da Google više neće raditi na projektima nadzora koji povrjeđuju ‘’internacionalno prihvaćene norme’’ ili na projektima koji su u suprotnosti sa ‘’široko prihvaćenim načelima međunarodnog prava i ljudskih prava" jer bi fokus razvoja umjetne inteligencije ‘’društvena korist’’. To podrazumijeva izbjegavanje svake pristranosti, odgovornost i podložnost ljudskoj kontroli, održavajući visoke standarde znanstvene izvrsnosti i mjere zaštite privatnosti.

 

U Googleu se umjetna inteligencija upotrebljava kako bismo proizvode učinili korisnijima

"U Googleu se umjetna inteligencija upotrebljava kako bismo proizvode učinili korisnijima - od e-maila bez spam pošte do digitalnog asistenta s kojim možete razgovarati.’’, napisao je Sundar Pichai, CEO na svom blogu. "Svjesni smo da takva moćna tehnologija podiže velika pitanja o njezinoj upotrebi. Kako će se umjetna inteligencija razvijati i koristiti, imat će značajan utjecaj na društvo u budućnosti. Kao vođe u umjetnoj inteligenciji, osjećamo duboku odgovornost da ovo napravimo dobro."

Google se suočio sa značajnim preispitivanjem upotrebe svojeg sustava umjetne inteligencije nakon što je ranije ove godine u Gizmodo izvješću objavljen njegov rad za Ministarstvo obrane. Tisuće zaposlenika potpisalo je otvoreno pismo kojim su pozvali Google da prekine vezu s programom nazvanim Project Maven, a najmanje desetak zaposlenika je podnijelo ostavku zbog kontinuiranog uključivanja tvrtke.

 

Google je izjavio da planira poštivati svoj ugovor s Pentagonom do kraja isteka ugovora, ali nakon toga neće nastaviti suradnju

Google je izjavio da planira poštivati svoj ugovor s Pentagonom do kraja isteka ugovora, tj. do 2019., ali nakon toga neće nastaviti suradnju. Diane Greene, CEO Google Clouda na svom blogu je posao opisala kao jednostavnu ‘’identifikaciju objekata pomoću umjetne inteligencije’’. Međutim, izvijestili su kako je taj posao djelomično bio Googleov pokušaj osvajanja unosnog ugovora s Pentagonom čija se vrijednost procjenjuje na 10 milijardi dolara. IBM, Microsoft i Amazon su se također namjeravali natjecati, a Googleov predstavnik je The Vergeu potvrdio bi i oni nastavili ostvarivati dijelove ugovora ako bi poslovanje bilo u skladu s novim načelima.

Googleova potreba za izjašnjavanjem svojih etičkih stavova u razvoju umjetne inteligencije dolazi uslijed brižnih godina oko predstojeće prijetnje automatiziranih sustava, kao i zbog sve senzacionalnijih  upozorenja o razvoju opće umjetne inteligencije ili umjetne inteligencije na ljudskoj razini. Prošlog mjeseca, koalicijske skupine za ljudska prava i tehnologiju objavile su dokument pod nazivom Torontska deklaracija koja poziva vlade i tehnološke tvrtke da osiguraju da umjetna inteligencija poštuje osnovna načela jednakosti i nediskriminacije.

 

Sada tvrtke u Silicijskoj dolini stavljaju značajnije resurse u sigurnija istraživanja umjetne inteligencije

Tijekom godina kritike i komentari o razvoju umjetne inteligencije dolazili su iz raznih skupina, od pesimista u vezi Tesle i Space X-ovog osnivača Elona Muska do razumnijih glasova u industriji poput Facebook znanstvenika Yanna LeCuna. Sada tvrtke u Silicijskoj dolini stavljaju značajnije resurse u sigurnija istraživanja umjetne inteligencije uz pomoć etički fokusiranih organizacija poput Open AI i drugih.

Međutim, kako pokazuju i Googleovi novi etički principi, teško je napraviti pravila koja bi obuhvatila širok spektar mogućih scenarija, a istovremeno i dovoljno fleksibilna da ne isključuje potencijalno korisnost. Kao i uvijek, javne rasprave su neophodne kako bi se osiguralo da je umjetna inteligencija usmjerena na dobrobit društva, a Google će se morati naviknuti pričati o tome.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram