Zatvori
Poslovni Puls
14/06/2018

Elon Musk otpušta tri tisuće radnika iz Tesle kako bi po prvi put ostvario godišnju dobit

Proizvođač električnih automobila Tesla otpušta više od tri tisuće zaposlenika u pokušaju da tvrtka smanji troškove i napokon postane profitabilna, piše Reuters.

 

Morat će otpustiti devet posto od preko 37 tisuća zaposlenika Tesle

“Pokreće nas misija da ubrzamo svjetski prijelaz na održivu i čistu energiju, ali to nikad nećemo uspjeti ako ne dokažemo da prvo možemo ostvariti održivi profit”, napisao je Musk u utješnom e-mailu svojim zaposlenicima, a poslije na Twitteru objavio da je odluka da otpusti nekoliko tisuća radnika bila “teška, ali neophodna”.

Kompanija već neko vrijeme pokušava dosegnuti brojku od pet tisuća automobila tjedno

Prema pisanju Reutersa, Muskova kompanija već neko vrijeme pokušava dosegnuti magičnu brojku u serijskoj proizvodnji svog Modela 3 od pet tisuća automobila tjedno, a prema zadnjoj izjavi Muska to bi trebali i ostvariti krajem lipnja. Ipak, na te produkcijske napore troše ogromne količine novca. Slobodni novčani tok, ključni pokazatelj financijskog zdravlja kompanije, proširio se s negativnih 277 milijuna dolara u zadnjim mjesecima 2017. godine na jednu milijardu dolara u prvom kvartalu ove godine.

Da ova otpuštanja ne znače nužno i dugoročno održivu profitabilnost misli Efraim Levy, analist u CFRA Researchu. Prema njegovim riječima, čak i da Tesla počne ostvarivati dobit u trećem i četvrtom kvartalu ove godine to neće biti dugog vijeka.

“Otpuštanjem se može postići profitabilnost u kratkom roku, ali time ju je nemoguće održati”, zaključuje Levy.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram