Zatvori
Poslovni Puls
09/06/2018

Apple će se pobrinuti da znate koliko ste ovisni o društvenim mrežama

Previše ste vremena na društvenim mrežama? Nekoliko sati na Instagramu, nekoliko na Facebooku. I dok njegujete odnose u virtualnom svijetu, gotovo pa niste ni svjesni da zanemarujete ljude oko sebe.

Apple je na svojoj Worldwide Developers konferenciji, koja se održala u ponedjeljak, predstavio novi operativni sistem iOS 12 i uvođenje novih alata poput Screen time-a koji će stupiti na snagu u jesen. Zahvaljujući ovom elementu korisnici će moći saznati koliko točno vremena provode na društvenim mrežama.

 

John Brandon smatra da će nam ta opcija biti od pomoći, ali ne prevelike

Osim toga, bit će moguće postaviti i vremensko ograničenje za korištenje pojedine aplikacije. U praksi, to bi značilo da će vas iOS12 izbaciti s aplikacije kada prekoračite limit, iako vam i dalje ostaje mogućnost da produžite vrijeme korištenja. Isto tako, roditelji će moći efikasnije nadzirati koliko vremena njihova djeca provode na internetu i postaviti ograničenja. Podaci o korištenju bit će dostupni i na tjednoj bazi i u obliku grafikona kako biste dobili bolji uvid u svoje navike.

Znači li to da ćemo stati na kraj ovisnosti o našim pametnim uređajima? U načelu, pametni uređaji sami po sebi ne predstavljaju prijetnju našem zdravlju. Prije je riječ o tome da smo ovisno o mini-nagradama ili osjećaju zadovoljstva koje nas prožme kada vidimo da je naša fotografija s putovanja prikupila srca na Instagramu ili lajkove na Facebooku.

 

Dok god je to tako, ne marimo za podatke

Ista je stvar s raznim pratiteljima aktivnosti. Neki ljudi ih religiozno koriste, no istina je da nas većina skuplja tone podataka nakon što prvi puta kupimo gadget, a potom zaboravimo na njega i ostavimo ga negdje u ladici. Oni nam zapravo ne pomažu u tome da provodimo aktivno vrijeme, jer je to više vezano za našu unutarnju motivaciju.

I tu postaje jasno što se događa sa Screen Time-om, kaže Brandon. To je tek još jedan način da vidimo više podataka. Apple također planira uvesti „Ne smetaj“ element tako da možete reći svom telefonu da idete na spavanje i potom se probuditi uz prazan ekran, te pregledati sve obavijesti kada vama odgovara. Time ćete izbjeći i da vam masovno pristižu obavijesti, no nijedan od tih dodataka ne ulazi u znanost iza ovisnosti – zašto stalno gledamo jedan YouTube video za drugim?

 

"Proizvođač droge je kriva osoba da nudi savjete kako se prestati drogirati"

Brandon kaže da mu se sviđa što Apple pokušava riješiti problem, no to nije dovoljno. Odgovor nije pružiti nam još više podataka kako bismo proveli još više vremena na našim telefonima, analizirajući za što ih koristimo. Možemo reći da je proizvođač droge kriva osoba da nudi savjete kako se prestati drogirati. Za to nam je potreban netko drugi. Rješenje možda leži u tome da trebamo provoditi više vremena educirajući jedni druge, a posebno mlađe generacije o opasnostima konstantnog gledanja u ekran.  I da postoji razlog zašto je netko ovisan o Instagramu i drugim aplikacijama. Samo nametnuta ograničenja koja se temelje na novom razumijevanju opasnosti (koja naravno Apple nije istaknuo – štetnost po veze, smanjena emocionalna povezanost s obitelji, činjenica da sve više i više gubimo vezu sa stalnim svijetom) će pomoći, a Screen time element je barem nešto.

Ipak, dok sami ne odlučite da nećete provoditi toliko vremena na svom telefonu, alati će biti tek smetnja. Tek još jedan način da isponova otkrijete da ste stvarno ovisni.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram